Китай отново се приземи на Луната. Апаратът “Chang`e 5 ,

...
Китай отново се приземи на Луната. Апаратът “Chang`e 5 ,
Коментари Харесай

Китайски апарат кацна на Луната успешно

Китай още веднъж се приземи на Луната. Апаратът “Chang`e 5 ”, който би трябвало да достави лунни почвени проби на Земята, е кацнал сполучливо на естествения сателит на нашата планета. 

„ Chang`e 5 “ докосна луната в 10:11 ч. EST (1511GMT, 23:11 ч. Пекинско време) покрай Монс Рюмкер, планина в Океана на бурите (или Oceanus Procellarum), оповестиха чиновници на CNSA. Скоро по-късно сондата употребява слънчевата си мрежа и антена, с цел да стартира работата си на Луната.

Ако всичко върви по проект, спускащият уред ще прекара идващите няколко дни, събирайки към 4,4 кг. (2 кг) лунен материал, пробивайки повърхността на небесното тяло на дълбочина два метра.

" Chang`e-5 " бе изстрелян до Луната на 23 ноември 2020 година от космодрума Wenchang. Целта на задачата е да събере лунна почва от региона покрай връх Рюмкер от забележимата страна на Луната и да я достави на Земята. Чрез проучване на пробите, учените желаят да научат повече за структурата на естествения сателит на нашата планета и за геоложките процеси, които се случват на него.

На 28 ноември " Chang`e-5 " навлезе в лунната орбита. В същото време орбиталният модул остана да се върти към Луната. След като лунният модул събере почвата, той би трябвало да опакова пробите в херметична капсула и по-късно да се върне в орбита. След съединяване и двата модула ще отлетят назад към Земята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР