Китай откри най-дългия морски мост в света, който е с

...
Китай откри най-дългия морски мост в света, който е с
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Китай откри най-дългия морски мост в света, който е с дължина 55 км и свързва Хонконг, Макао и южния китайски град Чжухай

© Reuters 230.5 млн. евро е сумата на непознатите вложения в България към август, демонстрират данни на Българска народна банка. Парламентът отхвърли вота на съмнение към държавното управление за политиката в здравния бранш. В сряда 133 депутати гласоподаваха в поддръжка на кабинета, а 99 души от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи – " за " вота. Това е третият избор, импортиран от Българска социалистическа партия против настоящето държавно управление, първите два бяха за политиките в региона на сигурността и за битката с корупцията.

Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, с които съгласно президента се основава опция за скрита приватизация на сдружения от така наречен забранителен лист. Текстовете отстраняват възбраната да се апортират парцели и движимости, благосъстоятелност на такива сдружения, в други компании с държавно и общинско присъединяване, отвън забранителния лист. В поддръжка на ветото гласоподаваха единствено депутатите от Българска социалистическа партия.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус
Протестът на майките на деца с увреждания за съответен закон се трансформира в няколкодневен протест с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, който си разреши да назова дамите " кресливи " и да ги упрекна, че употребяват децата си.

Скандалът към вицепремиера Валери Симеонов продължава да се развива, макар че той се извини половинчато за обидните си думи към майките на деца с увреждания. От ръководещата коалиция дадоха знак, че оставката му не стои на дневен ред, само че незабавно по-късно от Движение за права и свободи желаеха отдръпването на Симеонов, другояче ще работят за предварителни избори. Симеонов получи непредвидена поддръжка от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), откъдето заплашиха с контрапротест. Акцията се оказа самодейност на ръководителя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Свят

Президентите на Съединени американски щати и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, възнамеряват да се срещнат в Париж на 11 ноември. Попитан ще има ли такава среща, Тръмп уточни: " Възможно е. В момента се разисква. Мисля, че евентуално ще се срещнем. " Тя ще е част от визитата на двамата водачи в Париж за отбелязване на 100 години от примирието, поставило завършек на Първата международна война в Европа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че не се чака алиансът да разположи още нуклеарни оръжия в Европа , в случай че съглашението за оръжеен надзор сред Вашингтон и Москва се разпадне. Американският президент Доналд Тръмп упрекна Русия, че нарушава Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние, и разгласи евакуиране от него. Столтенберг се съгласи, че Москва евентуално нарушава контракта.

Превозвачите на артикули от и към Обединеното кралство ще би трябвало да възнамеряват различни направления за доставка на артикули от първа нужда като хранителни артикули и медикаменти при положение на Brexit без договорка. За сходен сюжет са били предизвестени английските министри на среща на кабинета. Проблемът е, че при Brexit без договорка нови бюрократични условия ще доведат до блокажи на главния маршрут за доставки сред Острова и Европа – Дувър - Кале, през който годишно минават 2.5 млн. тежкотоварни транспортни средства.

Предполагаеми взривни устройства са били изпратени до някогашния президент на Съединени американски щати Обама, някогашния държавен секретар Хилъри Клинтън и в Time Warner Center в Ню Йорк, където са офисите на CNN. В понеделник и милиардерът Джордж Сорос получи взривно устройство в Ню Йорк

Фотограф: Reuters

Икономика

БСК и други браншови организации желаят пролонгация за новите условия за касовите апарати. Според към този момент обнародваните текстове част от устройствата в страната ще би трябвало да бъдат напълно сменени, а други да се модифицират. Представителите на бизнеса желаят пролонгация до 2020 година и повече елементи за новите условия, само че Национална агенция за приходите акцентира, че периодите са закрепени и реалистични. До края на седмицата данъчната организация ще изпрати лични писма до всички към 3000 сервизни компании, както и всички регистрирани по Данък добавена стойност компании с подробна информация за периодите и нужните стъпки, които би трябвало да подхващат.

Две познати компании получават концесии на централните плажове в Златни пясъци и Созопол. Фирмите са надлежно " Ламс холдинг груп " - досегашния концесионер на линията в Златни пясъци, и " Ауто фактор ", която ще заплаща годишна такса в размер на 136 хиляди лева без Данък добавена стойност в Созопол през идващите 20 години. " Ламс холдинг груп " ще заплаща такса за това 1.9 млн. лева без Данък добавена стойност годишно, като се задължава и да направи вложения за 6.8 млн. лева без Данък добавена стойност.

Застрахователният отрасъл предлага предели върху обезщетенията при гибел на непосредствен , което може да увеличи тройно цената на " Гражданска отговорност ". Управляващите ще създадат опит за решение на проблема, стана ясно при първо четене на измененията в Кодекса за застраховането. Според застрахователите изплащането на всички присъдени компенсации за неимуществени вреди за пет години обратно ще изисква сред 800 млн. и 1.3 милиарда лева
Британската софтуерна компания Dyson реши да отвори първия си цех за електрически коли в Сингапур. Причината за избора е близостта до съществуващите индустриални центрове и евентуални клиенти в Азия. Основателят на групата Джеймс Дайсън разгласи проектите за личен електрически автомобил през предходната година.

Бизнес

Приходите от летния туризъм нарастват с 5.8% за година и надвишават 2 милиарда евро. Трите най-силни месеца са донесли 75% от общите средства в бранша за интервала сред януари и август. Осмият месец обичайно е най-популярен, с максимален дял на постъпленията от лятото - 40% от приходите, или 780 млн. евро. Националната статистика обаче демонстрира закъснение на темпа на напредък в туризма.

Плащанията с карта доближават 300 лева на човек средномесечно , демонстрира изследване на Mastercard. Един на всеки четирима души в България употребява картата си всекидневно, а 75% пазарят безкешово един или два пъти седмично. Фактор за това е спокойствието на потребителите в сигурността на технологиите, удобството, което получават, и построената инфраструктура с ПОС терминали в магазини и заведения. СДЕЛКИ И ПРОЕКТИ

Технологичната компания " Скейл фокус " отвори нов развоен център във Варна
. В него ще стартират работа по планове с фокус върху SAP технологии 20 експерти, а до края на годината броят им ще се удвои. През 2019 година компанията възнамерява да наеме още 40 експерти. " Скейл фокус " е избрала морската столица поради огромния брой претенденти за работа в региона.

" Максима България " влага 2 млн. лева в нов магазин Т-Market в Студентски град в столицата. Обектът ще предлага опция за извършване на покупки плюс специфична зона за хранене на повърхност общо 1200 кв. метра. Персоналът е 40 души, като 80% от тях са студенти, които работят почасово. Това е шестият супермаркет на веригата, открит през 2018 година До края на годината ще бъдат отворени още два – в Нови Искър и в Айтос.

Компанията за ремонт на ендоскопи " Пентакс медикъл България " влага 8 млн. лева в уголемение на производството си в Пловдив. Така компанията реалокира напълно активността си от Хамбург в България. По-голямата част от парите са предопределени за привличането и образованието на нови механически експерти. Предприятието е част от японския колос HOYA Corporation.

Office 1 Superstore откри новия си складово-логистичен център в с. Равно поле . Office 1 Superstore Logistics е с повърхност 8600 кв. метра, а инвестицията е в размер на 7 млн. евро. Изграждането на логистичния център е в отговор на увеличаващото се търсене от страна на клиенти и развиването на продуктовото портфолио на веригата. Очаква се центърът на открие 80 нови работни места.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР