Китай отчете изненадващо по-слаб растеж на промишленото производство и продажбите

...
Китай отчете изненадващо по-слаб растеж на промишленото производство и продажбите
Коментари Харесай

Търговската война засегна потреблението и промишлеността на Китай

Китай регистрира изненадващо по-слаб напредък на промишленото произвеждане и продажбите на дребно през април, засилвайки упованията, че Пекин ще би трябвало да вкара още ограничения за стимулиране на стопанската система на фона на изострящата се комерсиална война със Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Растежът на промишленото произвеждане се е забавил повече от предстоящото до 5,4 % през април по отношение на година по-рано, до момента в който през март индикаторът беше на ниво 8,5 на 100, което бе най-високата стойност от 4 години и половина. Според анализатори индикаторът за март е бил подсилен от еднократни и краткотрайни фактори.

Икономистите, интервюирани от Ройтерс, чакаха промишленото произвеждане да се усили с 6,5 % този месец.

Китайският експорт ненадейно се сви през април на фона на нарасналите американски мита и по-слабото международно търсене, до момента в който изследвания сочат, че поръчки за нов експорт остават вяли.

Продажбите на дребно също са се показали по-зле от предстоящото. Растежът на индикатора е бил 7,2 % през април на годишна основа, което е най-бавният ритъм на повишаване от май 2003 година, сочат данните на китайската статистическа работа, представени от Българска телеграфна агенция.

Прогнозите бяха за напредък на продажбите на дребно с 8,6 %, а през март индикаторът бе на ниво 8,7 на 100.

Производителите са наранени от покачването на американските мита за китайския импорт. Изострящият се търговски спор сред Пекин и Вашингтон безпокои китайските консуматори, потискайки вътрешното търсене, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР