Китай определи преминаването на американски боен кораб край спорен остров

Китай определи преминаването на американски боен кораб край спорен остров ...

Американски боен кораб вдигна китайски изтребители.Китай определи преминаването на американски боен кораб край спорен остров в Южнокитайско море като „сериозна политическа и военна провокация“, съобщи Би Би Си.

USS Stethem на американските въоръжени сили премина до остров Тритон, част от Параселските острови, за който претенции имат Китай и нейни съседи.

Пекин отговори, изпращайки бойни кораби и изтребители на острова. Инцидентът в тези оспорвани води се случва преди лидерите на двете страни да проведат телефонен разговор.

Съединените американски щати многократно са се обявявали против китайската окупация и агресивни действия в региона, докато от Китай твърдят, че това е в рамките на суверенните права на азиатската страна.

Китайското външно министерство потвърди в свое изявление за маневрата на американския кораб, който е преминал на 12 морски мили от острова според американските въоръжени сили.

Пекин обяви, че ще използва всички необходими мерки, за да защити своя суверенитет и сигурност. Китайските власти обвиниха Вашингтон, че умишлено предизвиква напрежение в региона.

Териториални претенции към малкия остров имат и Тайван и Виетнам. Южнокитайско море се превърна в една от горещите точки на планетата през последните години заради претенциите на няколко азиатски страни и опасните военни маневри.

Източник: fakti.bg