Китай определи преминаването на американски боен кораб край спорен остров

...
Китай определи преминаването на американски боен кораб край спорен остров
Коментари Харесай

Американски боен кораб вдигна китайски изтребители

Китай дефинира прекосяването на американски военен транспортен съд край противоречив остров в Южнокитайско море като „ сериозна политическа и военна провокация “, заяви Би Би Си.

USS Stethem на американските въоръжени сили мина до остров Тритон, част от Параселските острови, за който искания имат Китай и нейни съседи.

Пекин отговори, изпращайки бойни кораби и изтребители на острова. Инцидентът в тези оспорвани води се случва преди водачите на двете страни да проведат телефонен диалог.

Съединените американски щати неведнъж са се разгласявали срещу китайската окупация и нападателни дейности в района, до момента в който от Китай настояват, че това е в границите на суверенните права на азиатската страна.

Китайското външно министерство удостовери в свое изказване за маневрата на американския транспортен съд, който е минал на 12 морски благи от острова съгласно американските въоръжени сили.

Пекин разгласи, че ще употребява всички нужни ограничения, с цел да отбрани своя суверенитет и сигурност. Китайските управляващи упрекнаха Вашингтон, че съзнателно провокира напрежение в района.

Териториални искания към дребния остров имат и Тайван и Виетнам. Южнокитайско море се трансформира в една от горещите точки на планетата през последните години поради претенциите на няколко азиатски страни и рисковите военни маневри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР