Китай официално пусна в действие най-големия радиотелескоп за космически изследвания.

...
Китай официално пусна в действие най-големия радиотелескоп за космически изследвания.
Коментари Харесай

Китай пусна в действие "Небесно око"

Китай публично пусна в деяние най-големия радиотелескоп за галактически проучвания. Той е необятен 500 метра и по тази причина по света е прочут като FAST  (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope), само че китайците имат лично име за него: " Небесно око "
По повърхност телескопът е колкото 30 футболни стадиони и се намира в планинска верига в югозападната провинция Гуейджоу. 
Китайската осведомителна организация Синхуа заяви, че телескопът е получил формален лиценз за работа. Строежът на телескопа бе приключен през 2016 година и от този момент се правят проби.
Главният инженер на FAST съобщи, че тестовите интервенции на телескопа са надеждни и постоянни и че неговата сензитивност е два и половина пъти по-голяма от тази на втория по величина телескоп в света.
По време на тестването китайските учени излязоха и с някои скъпи научни данни, които се чака да допринесат за забележителен прогрес през идващите три до пет години в области като разкриване на нискочестотни гравитационни талази и междузвездни молекули, сподели Синхуа.
Усъвършенстването на китайската галактическа стратегия е приоритет за Пекин. Страната си е сложила за цел да настигне Русия и Съединени американски щати и да се трансформира в съществена галактическа мощ до 2030 година
Пекин възнамерява да стартира построяването на лична галактическа станция през идната година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР