Китай обяви поредния си мегапроект, по който ще работи в

...
Китай обяви поредния си мегапроект, по който ще работи в
Коментари Харесай

Водата в Китай не стига. И страната работи по климатична система, която ще докара дъждове

Китай разгласи следващия си мегапроект, по който ще работи в бъдеще. Страната създава система за смяна на метеорологичните условия, която да обезпечи повече и по-чести превалявания в Тибетското плато - най-големият източник на прясна вода в Азия.

Технологията включва построяването на голяма система от горивни камери в Тибетските планини, които да усилят преваляванията в района с до 10 милиарда кубични метра годишно, което е към 7% от общата консумация на вода в Китай, се показва в изследване, обвързвано с плана и представено от South China Morning Post.

Десетки хиляди такива камери ще бъдат сложени на определени места на територията на Тибетското плато. Те ще би трябвало да провокират превалявания, които да покриват обща повърхност от към 1,6 милиона квадратни километра или три пъти колкото Испания.

Камерите ще горят твърдо гориво за да се създава сребърен йодид, който е химическо вещество със конструкция доста близка до тази на леда. Съоръженията ще бъдат сложени под стръмни планински върхове, като ще бъдат обърнати към въздушните течения на влажния мусон от южна Азия.

Когато вятърът доближи планината, ще се основава течение, което ще изпраща частиците сребърен йодид в облаците и ще провокира превалявания от дъжд и сняг.

" Към момента има повече от 500 камери, ситуирани по скатовете на Тибет, Синдзян и други региони за да се тества технологията. Данните, които до момента сме събрали, приказват за доста обещаващи благоприятни условия ", показват откривателите, които работят по плана.

Към момента с технологията е заето държавното китайско сдружение China Aerospace Science and Technology Corporation. Експертите от компанията са конструирали камерите, като са употребявали за задачата най-модерни мотори за военни ракети.

Според упованията разноските по реализирането на плана няма да бъдат толкоз огромни, като производството и инсталирането на една такава камера коства 50 000 юана или 8000 $.

Докато тази концепция не е нова, като страни като Съединени американски щати към този момент са провеждали сходни проби, Китай е първата в света, която желае да приложи технологията в такива мащаби.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР