Китай обяви контрамита за внос на американски стоки на стойност

...
Китай обяви контрамита за внос на американски стоки на стойност
Коментари Харесай

Китай обяви контрамита за американски стоки на стойност 75 милиарда долара

Китай разгласи контрамита за импорт на американски артикули на стойност 75 милиарда $ като поредна ескалация на продължителната комерсиална война сред двете най-големи международни стопански системи, предават Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Ще бъдат обновени и митата върху американските коли.

Китайският държавен съвет съобщи, че постанова цени от 5% до 10% за артикули на стойност 75 милиарда щатски $ на два пъти, в действие от 1 септември и 15 декември.

Също по този начин ще бъде наложено 25% мито за коли в Съединени американски щати и 5% за авточасти и съставни елементи, които ще влязат в действие на 15 декември. Китай беше спрял тези цени през април.

Тарифите идват в отговор, откакто президентът Доналд Тръмп по-рано този месец изненадващо постави завършек на прекратяването на огъня в комерсиалната война сред двете страни, като заплаши да наложи 10% цени за още 300 милиарда $ китайски артикули. Някои от тези мита бяха отсрочени до декември, с цел да се избегне каквото и да било влияние върху ваканционния сезон, а някои продукти бяха отстранени от листата.

"В отговор на ограниченията на Съединени американски щати, Китай беше заставен да предприеме ограничения за противопоставяне ", се споделя в известието на Съвета в петък.

"Китайската страна се надява Съединени американски щати да продължат да следват консенсуса на срещата в Осака, да се върнат към верния път на съвещания, да разрешат разликите и да работят интензивно с Китай за преустановяване на икономическите и търговски търкания ", добави тя.

Двете страни би трябвало да проведат търговски договаряния при започване на идващия месец във Вашингтон, след полемиките си в Шанхай през юли.

Търговската борба сред двете най-големи стопански системи в света се проточи повече от година и половина.

Китайските покупки на американски селскостопански артикули остават огромен повратен миг в комерсиалния спор, по отношение на който Тръмп съобщи, че Китай не е спазил обещанието си да направи поръчки в огромни количества.

Съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро съобщи, че Съединени американски щати и Китай би трябвало да решат редица различия, преди да съумеят да реализират договорка. Тези проблеми включват кибер прониквания в американските бизнес мрежи, насилствен трансфер на технологии, кражба на интелектуална благосъстоятелност и манипулиране на валута, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР