Китай обяви 139 нови случая на мистериозен вирус само за

...
Китай обяви 139 нови случая на мистериозен вирус само за
Коментари Харесай

Болните от новия вирус в Китай се утроиха дни преди новогодишната треска

Китай разгласи 139 нови случая на тайнствен вирус единствено за два дни, а ръководещата Комунистическа партия предизвести, че държавното управление би трябвало да разгласи цялата информация, с която разполага, дни преди стотици милиони китайци да тръгнат на път, пишат западни и локални медии.

Вирусът със признаци като висока температура и затруднено дишане за пръв път е засечен в китайския град Ухан и съгласно здравните управляващи предизвиква пневмония. Пазарът за морска храна и диви животни, от който се счита, че е тръгнал, към този момент е затворен, само че за броени дни бяха засечени 44-ма пациенти (към 31 декември), на 9 януари бе регистриран и първият смъртен случай, през вчерашния ден формалните данни усилиха инфектираните с още няколко десетки.

Днес броят на доказаните случаи на ковид (както го дефинира Световната здравна организация; научното название е 2019-nCoV) е 200, умрелите - трима; с изключение на в Ухан в централен Китай към този момент има инфектирани в Пекин, Шънджън и Гуандун, градове с десетки милиони поданици. Има няколко инфектирани в Южна Корея, Япония и Тайланд и непотвърдени във Виетнам и Сингапур. Британски специалисти настояват, че броят на заболелите може да се окаже много по-голям - по-близък до 1700 души към 12 януари. Центърът за разбор на световни инфекциозни болести към " Импириъл колидж " в Лондон прави оценките въз основата на компютърни модели.

Тревожни прецеденти и новогодишна тресчица

Китайските управляващи и сътрудниците им в Източна Азия са притеснени; те си спомнят за острия респираторен синдром SARS (също тип коронавирус), лишил живота на 774 души, главно в азиатски страни, при започване на по-миналото десетилетие. През 2012 година пък Близкоизточният респираторен синдром (MERS) бе диагностициран в Саудитска Арабия и довел до стотици смърти случаи - главно в страната, само че и някои в Южна Корея, Обединените арабски емирства и други близкоизточни и европейски страни.

За Пекин паниката през днешния ден е сериозна и поради приближаващата китайска Нова година - стотици милиони китайци се чака да пътуват за нея, с цел да си почиват и да се съберат със фамилиите си.

Фотогалерия: Голямото китайско пътешестване >

Освен това учените знаят малко за незасичания до момента ковид - към момента не могат да схванат по какъв начин се популяризира, нито знаят по какъв начин да го лекуват, написа Би Би Си. Те откриват сходства със SARS, в сравнение с с други коронавируси. Китайските управляващи в същото време настояват, че за момента не е известно някой да се е заразил от различен човек с вируса. Изследователи считат, че въпреки всичко има и такива случаи (някои от инфектираните не са били на пазара в Ухан), само че към този момент главната догадка е, че преносителят е животно. При един от случаите в град Шънджън да вземем за пример 66-годишна жена е посочила признаци на вируса след посещаване при родственици в Ухан.

" Прикриването би довело до социална суматоха "

Китайските управляващи ползват ограничения и приканват за повече прегледи в Ухан - Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите, представен от в. " Саут Чайна морнинг пост ", дефинира вируса като " предотвратим и контролируем ". Мерки вземат и Съединените щати - от петък пътуващите от Ухан се преглеждат на летищата в Ню Йорк и Лос Анджелис.

На централната жп гара в Пекин някои пътуващи носят маски, само че не са прекомерно обезпокоени. В обществените мрежи обаче мнозина се питат какъв брой от китайците, посетили Ухан (град с население над 11 млн. души) напоследък, може да са инфектирани. Ухан е значим транспортен възел и ще влезе още веднъж в тази роля към празнуването на новата година, започваща тази година на 25 януари.

Според в. " Глобъл таймс ", оповестен от ръководещата комунистическа партия, държавното управление би трябвало да разгласи цялата информация, с която разполага, и да не повтаря грешките от времето на SARS, когато болестта на стотици поданици бе прикривана седмици наред и само зачестилите смъртни случаи и клюки принудиха Пекин да изясни обстановката. " Прикриването би било сериозен удар по репутацията на държавното управление и би отключило по-голяма социална суматоха ", се споделя в материала.

Засега Световната здравна организация не приканва да се ограничи пътуването до Китай, само че удостоверява, че може да има дребен брой случаи на предаване на вируса от човек на човек. Според преподавателя Си Чен от Йейлската школа за публично здраве вероятността в действителност е " огромна " - мъчно е да се допусне, че всички случаи могат да идват от същия пазар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР