Китай обвинява САЩ в нарушаване на суверенитета на страната. Това

...
Китай обвинява САЩ в нарушаване на суверенитета на страната. Това
Коментари Харесай

КНР: В света има само един Китай и Тайван е неотменна част от него

Китай упреква Съединени американски щати в нарушение на суверенитета на страната. Това стана ясно от конференция на посланика на КНР у нас Н. Пр. господин Дун Сяодзюн. Според него има ясни исторически обстоятелства, че Тайван е част от Китай.

Суверенитетът и териториалната целокупност на Китай в никакъв случай не са разделяни, сподели той. В света съществува единствено един Китай и Тайван е част от него, счита дипломат Сяодзюн.

Напоследък обстановката в Тайванския пролив притегля вниманието на целия свят, както напомни той. На 2 август председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси, пренебрегвайки енергичните митинги от страна на Китай, направи високопоставено " публично посещаване в Тайван ", както тя твърдеше, съгласно позиция на китайското посолство у нас. С това си деяние тя подкопава съществено суверенитета и териториалната целокупност на Китай, мира и стабилността в региона на Тайванския пролив, като изпраща неправилен сигнал към сепаратистките сили, стремящи се към самостоятелност на Тайван, е позицията на КНР.

Китай се опълчва твърдо и осъжда изрично дейностите на Нанси Пелоси и насочва изострен митинг към американската страна. В същото време Китай към този момент е подхванал редица контрамерки.

В света има единствено един Китай, Тайван е неотменна част от неговата територия, а държавното управление на Китайската национална република е единственото законно държавно управление, представляващо цялостен Китай.

От думите на посланика стана ясно, че за КНР визитата на Нанси Пелоси е политическа провокация. По мнението му тайванският въпрос е най-важният за американско-китайските връзки. Посещението на Пелоси отправило сигнал към сепаратистките групи в Тайван, че Съединени американски щати са на тяхна страна, счита китайският посланик.

Китай стартира военни учения в региона на Тайван. Наложени са наказания на Нанси Пелоси и членове на нейното семейство. Китай би трябвало и ще осъществя своето обединяване, счита дипломат Сяодзюн. Той има вяра в националното обединяване на страната. КНР ще търси спокойно обединяване, само че си резервира правото на военна мощ. Употребата на мощ ще бъде последна мярка, увери дипломатът.

За него визитата на Нанси Пелоси в Тайван не е в името на демокрацията. Когато Съединени американски щати застанат до избрана страна, от време на време това води до безпорядък, отсече Сяодзюн и даде за образец трагичната история на Ирак, Иран и Сирия.

Според дипломата Китай не е реагирал прекомерно остро на визитата на Пелоси, както се твърди. " Опитайте да се поставите на наше място, коя страна би останала спокойна, в случай че друга я предизвика и посегне на националния ѝ суверенитет? ", попита китайският дипломат.

Не било правилно и изказванието, че Китай трансформира едностранно статуквото в региона на Тайванския пролив.

Посланикът е безапелационен, че мирното обединяване ще е най-хубавото освен за китайския народ, само че и за целия останал свят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР