Китай няма да си постави цел за икономически растеж за

...
Китай няма да си постави цел за икономически растеж за
Коментари Харесай

Китай отхвърли годишната си цел за икономически растеж за първи път

Китай няма да си сложи цел за стопански напредък за тази година, защото се оправя с заплахата от рецесията, породена от пандемията на новия ковид, написа BBC.

Това е първият път, в който Пекин не е имал цел за БВП (БВП) от 1990 година насам. Съобщението беше направено от премиера Ли Къцян при започване на годишното съвещание на Народното събрание на страната.

Втората най-голяма стопанска система в света се сви с 6,8% през първото тримесечие от преди година, защото блокирането сковава бизнеса в страната.

" Това е по този начин, тъй като страната ни ще се сблъска с някои фактори, които е мъчно да се плануват в развиването й заради огромната неустановеност във връзка с пандемията на Covid-19 и международната икономическа и комерсиална среда ", уточни министър председателят Ли.

Ръководството на страната даде обещание да ускори ограниченията за икономическа поддръжка на фона на възходящите опасения, че покачващата се безработица може да заплаши обществената непоклатимост.
 Напрежението сред Съединени американски щати и Китай ще се утежни преди президентските избори този ноември
Напрежението между САЩ и Китай ще се утежни преди президентските избори този ноември

Затягането на връзките с Пекин е в полза на Тръмп

Този ход идва, когато напрежението сред Пекин и Вашингтон става все по-обтегнато от пандемията на ковид, търговията и обстановката към Хонконг.

В четвъртък президентът Доналд Тръмп ускори офанзивите си против Китай, като допусна, че водачът на страната Си Дзинпин стои зад " дезинформация и пропагандна офанзива против Съединени американски щати и Европа ". Тръмп и други републиканци ескалираха рецензиите си за това, че Пекин не дава действителни стойности за мащабите на огнищата в страната.

Също в четвъртък Китай разгласи проекти за налагане на ново законодателство в региона на националната сигурност на Хонконг след миналогодишните митинги там.

Съобщението бе посрещнато с предизвестие от Тръмп, че Съединени американски щати ще реагират " доста мощно " против всеки опит за придобиване на по-голям надзор над някогашната английска колония.

Отделно двама американски сенатори предложиха законодателство, което да накаже китайските формирания, участващи в използването на плануваните нови закони и да накаже банките, които вършат бизнес с тях.
 Ще заплаща ли Съединени американски щати на компании, с цел да изоставен Китай и да върнат производството си в страната?
Ще заплаща ли Съединени американски щати на компании, с цел да изоставен Китай и да върнат производството си в страната?

Спорната концепция обикаля Вашингтон. Със сигурност обаче представители на изпълнителната и законодателната управляващи мислят в тази посока

По-рано тази седмица сенатът на Съединени американски щати единомислещо одобри предложение за премахването на листнати китайски компании от американските фондови тържища, в случай че те не съблюдават американските стандарти за финансово отчитане.

Китайските компании, листнати в Съединени американски щати, бяха подложени на все по-голям надзор през последните седмици, откакто Luckin Coffee разкри, че вътрешно следствие на компанията е открило, че стотици милиони долари от продажбите му предходната година са били " изфабрикувани ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР