Китай не вижда причина да участва на разговори за ядрено

...
Китай не вижда причина да участва на разговори за ядрено
Коментари Харесай

Китай: Няма да участваме в преговори с Русия и САЩ за ядрено разоръжаване

Китай не вижда причина да взе участие на диалози за нуклеарно разоръжаване сред Съединени американски щати и Русия, разгласи представител на китайското външно министерство на конференция, представен от медии.

По-рано " Ню Йорк таймс " писа, че Съединени американски щати желаят тристранен нуклеарен контракт с Русия и Китай. Днес Москва и Вашингтон организират диалози за надзор над оръжията в Женева.

Китайският представител добави, че Съединени американски щати и Русия би трябвало да съкратят нуклеарните си оръжия, с цел да " изпратят сигнал към целия свят ".

" Русия и Съединени американски щати са най-големите нуклеарни сили в света. Фактът, че възнамеряват разискване на контрола над оръжията, е доста положително събитие. Що се отнася до присъединяване на Китай на тези диалози, ние декларирахме позицията си неведнъж. В момента не виждаме предпоставки или база за присъединяване на Китай на такива диалози. Русия повтори, че схваща позицията на Китай по този въпрос ", изясни представителят.

По-рано този месец Русия прикани за многостранен контракт за нуклеарно разоръжаване.

Според информация на Асоциацията за надзор на въоръженията от юли по света има 14 000 нуклеарни бойни глави. 6490 са владеене на Русия, а 6185 - Съединени американски щати. Франция е трета в листата с 300 нуклеарни бойни глави, а Китай е на четвърто място с 290. Останалите страни, които имат атомни оръжия, са: Англия, Пакистан, Индия, Израел и КНДР. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР