Китай прие закон, който криминализира подкопаването на властта и протестите.

...
Китай прие закон, който криминализира подкопаването на властта и протестите.
Коментари Харесай

Китай криминализира протестите срещу властта

Китай одобри закон, който криминализира подкопаването на властта и митингите. По този метод доста по-лесно стачкуващи ще бъдат обявявани за причинители на закононарушения и елементарно ще бъдат пращани в пандиза, написа Би Би Си.

Според някои страни законът лимитира автономията на Хонконг. Народното събрание в Пекин обаче гласоподава единомислещо Законът за националната сигурност.

Съединени американски щати, Англия, Австралия и Канада още веднъж осъдиха закона. Ходът на Китай да наложи новия закон по време на световна пандемия рискува да подкопае доверието в държавните управления и интернационалното съдействие, споделиха страните.

Китай обаче отхвърля задграничната рецензия. Законът, утвърден от китайския парламент в четвъртък, към този момент провокира нова вълна от митинги против континенталната част в Хонконг.

Обединеното кралство съобщи, че правата за виза за 300 000 задгранични жители на Обединеното кралство в Хонконг ще бъдат разширени в "път към бъдещо поданство ", в случай че Китай не приключи своите проекти за закон за сигурността. Директното налагане на закона за сигурността от Пекин, а не посредством личните институции на Хонконг, би "ограничило свободите на хората " и "ще унищожи автономията на административни регион и системата, която го направи толкоз проспериращ ", се споделя в изказването.

Съединени американски щати и техните съдружници упорстват Китай да работи с държавното управление на Хонконг и хората да намерят "взаимно задоволително решение ".

В друга реакция Япония съобщи, че Хонконг е "изключително значим сътрудник " и че демокрацията и стабилността там би трябвало да се поддържат.

Китайският парламент поддържа законодателството в региона на сигурността, което би направило закононарушение подкопаването на престижа на Пекин в Хонконг.

Подробности за това какво ще включва законът към момента не са ясни. Предстои той да влезе в действие преди септември.

Китайското външно министерство съобщи, че е изрично срещу и опроверга изказванието на Помпео, че Хонконг е изгубил автономията си и прикани Съединени американски щати "незабавно да спрат да се месят " във вътрешните работи на страната. Министерството дефинира рецензиите на Съединените щати "крайно властни, неразумни и безсрамни ".

Лидерът на Хонконг Кари Лам отхвърли законът да лимитира правата на живеещите в Хонконг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР