Китай, най-големият държател на американски дългови книжа, през април е

...
Китай, най-големият държател на американски дългови книжа, през април е
Коментари Харесай

Наистина ли Китай намалява инвестициите си в американски дълг?

Китай, най-големият владетел на американски дългови бумаги, през април е съкратил вложенията си със $7,5 милиарда, до 1 трилион и 113 милиарда $. Инвестициите на Пекин в US Treasuries спадат втори месец подред и са достигнали до минимално равнище от 2017 година, излиза наяве от последните данни на Финансовия департамент на Съединени американски щати.

Намаляването на китайските вложения в американските държавни облигации съответства с ескалация на напрежението в комерсиалните връзки сред двете страни. Анализатори показват, че сходни дейности са част от отговора на Пекин за повишение на митата върху вноса на китайски артикули в Съединени американски щати.

В същото време други икономисти, в това число някогашният чиновник на американското министерство на финансите Брад Сетсер, настояват, че Китай прави интервенции със съкровищници на Съединени американски щати посредством други местоположения, в това число Белгия.

" Това е единствено статистическа неточност ", споделя Майкъл Спенсър, старши икономист в Deutsche Bank в Хонконг. " Има огромна възможност Китай да продава държавни облигации посредством едни канал и да ги купува посредством други. "

През април Япония резервира второто място измежду най-големите притежатели на американски държавни скъпи бумаги, макар спад в вложенията в американски държавни облигации с $14,1 милиарда до 1 трилион и 64 милиарда $.

На трето място в този лист е Бразилия ($306.7 млрд.), на четвърто място - Обединеното кралство ($300.8 млрд.),а на пето място - Ирландия ($ 269.7 млрд.).

В топ 10 на притежателите на американски държавни скъпи бумаги са също Швейцария, Люксембург, Каймановите острови, Хонконг и Белгия.

Русия е съкратила вложенията си в американски дълг през април с $1,58 милиарда до $12,136 милиарда За съпоставяне - през парил 2018 година на фона на суровите наказания, вложенията на Москва в US Treasuries спаднаха съвсем двойно - от $96,1 милиарда до $48,7 милиарда, а през май - до $14,9 милиарда. Страната излезе от листата на 33-те страни, най-големи държатели на американски държавен дълг. В 2013 година вложенията на Руската федерация в US Treasuries надхвърляха 150 милиарда $, напомня Интерфакс.

Общият размер на вложенията на нерезиденти в американските държавни скъпи бумаги през април се намали с 40,1 милиарда $ до 6 трлн. и 433,3 милиарда $. От тази сума повече от 4 трлн. $ се падат на централни банки и държавни управления. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР