Китай, най-големият автомобилен пазар в света, работи по график по

...
Китай, най-големият автомобилен пазар в света, работи по график по
Коментари Харесай

Какъв ще е ефектът от електромобилите върху данъците и работните места?

Китай, най-големият авто пазар в света, работи по график по прекъсването на производството и продажбата на коли, задвижвани от мотори с вътрешно горене. Индия към този момент разгласи желанието си до 2030 година всички нови коли, продавани в страната, да са електрически. Подобен ход към този момент направиха и Англия, и Франция.

Производителите на коли, петролната промишленост и държавните управления стартират да осъзнават по какъв начин електрическите коли ще преобърнат света към нас, написа Quartz.

Volvo, Jaguar и Land Rover, Volkswagen, Mercedes, Audi, BMW, както и доста други към този момент дадоха обещание през идващите години да показват редица модели с електрически мотор.

Така новата електрическа подвижност наподобява необратима, само че какъв резултат ще има тя върху работните места, петролната стопанска система и даже данъчните системи?

Електрическите коли, в това число батериите им, като цяло изискват по-малко индустриален труд от тези, които се движат на дизел или бензин. Поради тази причина намаляването на производството на коли с вътрешно горене може да коства 600 000 работни места единствено в Германия, гласи отчет на локалния Ifo Economic Institute. Разбира се, новият вид коли ще сътвори и нови работни места. Оценките обаче са, че те ще бъдат много по-малко.

Краят на коли с мотор с вътрешно горене ще значи и внезапно понижаване на приходите на страните, които попълнят огромна част от бюджета си от нефт, и може да промени геополитическата карта.

Тони Себа, икономист от Stanford, и неговият екип настояват, че пикът в търсенето на нефт ще се случи през 2020 година на равнища към 100 милиона барела на ден. До 2030 година търсенето ще намалее до 70 милиона барела на ден. Страни като Венецуела, Нигерия, Русия и Саудитска Арабия (макар че страната осъществяване промяна, посредством която да понижи зависимостта си от нефт - б.р.) ще почувстват удара най-силно.

До 2030 година приходите от налозите от горива в държавните хазни също ще намалеят доста. Правителствата, които разчитат на този източник на доходи, може да се окажат пред разновидността да трансформират данъчната система. В Съединени американски щати, пресмята Себа, хазната ще се лиши от 50 милиарда $ годишно от налозите върху дизела и бензина.

Един от доста сюжет за бъдещето на превоза планува и взрив на самостоятелни коли, което може да понижи общия им брой с 80%. Което значи по-малко приход от налози върху колите, такси при регистрация, заплащане за паркинг и доста други.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР