Китай намалява основния лихвен процент, докато възстановяването се забавя

...
Китайската централна банка намали основните си лихвени проценти за втори
Коментари Харесай

Китайската централна банка намали основните си лихвени проценти за втори път от три месеца, докато втората по големина икономика в света се бори да се възстанови от въздействието на пандемията.

Китайската народна банка (PBOC) понижи основната си лихва по едногодишния заем до 3,45% от 3,55%.

Възстановяването на страната след Covid беше засегнато от имотна криза, намаляващ износ и слаби потребителски разходи.

Понижението идва след като други големи икономики повишиха лихвите, за да се справят с растящите цени.

PBOC последно намали едногодишната си лихва - на която повечето домакинства и бизнес в Китай заемите са базирани през юни.

Икономистите също очакваха банката да понижи основната си лихва по петгодишния заем, към която са обвързани ипотеките в страната. Той обаче остана непроменен при 4,2%

В изненадващо движение миналата седмица краткосрочните и средносрочните лихви също бяха намалени.

Икономиката на Китай се бори да преодолее няколко основни проблема след пандемията, която накара голяма част от света да затвори.

Миналата седмица сериозните проблеми на неговия пазар на имоти бяха подчертани, когато засегнатият от кризата гигант за недвижими имоти Evergrande подаде молба за защита от фалит в САЩ.

Тежко задлъжнелите компания все още работи по многомилиардна сделка с кредитори.

По-рано този месец друг от най-големите строителни предприемачи в страната, Country Garden, предупреди, че може видите загуба от до $7,6 милиарда (£6 милиарда) за първите шест месеца на годината.

Същата седмица официалните данни показаха, че Китай е изпаднал в дефлация за първи път от повече от две години.

Това беше след като официалният индекс на потребителските цени, мярка за инфлацията, падна с 0,3% миналия месец спрямо година по-рано.

Пекин също спря да публикува данни за младежката безработица, които бяха възприети от някои като ключов показател за забавянето на страната.

През юни нивото на безработица в Китай за хората на възраст от 16 до 24 години в градските райони достигна рекордно високо ниво от над 20%.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР