Китай може да произвежда милиардери по-бързо отвсякъде по света, но

...
Китай може да произвежда милиардери по-бързо отвсякъде по света, но
Коментари Харесай

Град в Азия крие колко свръх богаташи има

Китай може да създава милиардери по-бързо отвред по света, само че Тайван построява цели положения още от 50-те години на предишния век. Столицата на Тайван - Тайпе е на осмо място в света по брой на ултра богати поданици съгласно отчета на Knight Frank за 2019 година.

В града има 1519 души със положение над 30 милиона $ в активи. Прогнозите са, че те ще набъбнат до 1864 поданици през 2023 година. А общото население е 23,6 милиона души

Превръщането на града в място с толкоз доста богаташи стартира още през 70-е години. Тогава стотици дребни производители изнасят на открито артикули - от тв приемници до кукли Барби, което ускорява стопанската система на Тайван. През 80-е години Тайпе към този момент се е развил и създава електронни съставни елементи за IT компании.

Когато Китай стартира да се отваря за вложения доста от компаниите в Тайван се реалокират в Пекин, с цел да употребяват индустриалния взрив там. С парите, които са се прибирали назад в Тайван, са създанени някои от най-впечатляващите знаци на благосъстоянието в страната. Когато през 2004 година кулата Тайпе 101 отваря порти, тя е най-високата постройка в света. Изпреварена е от Burj Khalifa в Дубай през 2010 година.

Част от парите, които бизнесмените печелят, обаче, остава в чужбина. Според отчет на UBS Group AG тайванците държат 500 милиарда $ в офшорни сметки. В Китай имат $1,4 трилиона, а в Съединени американски щати $700 милиарда.
 Снимка 415761
Източник:

Свръх богатите в Тайпе имат пристрастеност и към недвижимите парцели. Според Knight Frank те имат приблизително по 5,4 жилища на човек. За съпоставяне богаташите в Хонконг имат приблизително по 4 жилища, а тези в Близкия изток 4,6. Апартамент в изкривената жилищна кула на архитекта Винсънт Калебаут в Тайпе се продава за 1 милиард $.

Голяма част от насъбраното благосъстояние на острова се дължи на създатели на компании, които обаче не са обществени.

За разлика от стандарта, който наложи кино лентата " Луди богати азиатци " милиардерите в Тайпе заобикалят показните изяви на благосъстоянието си.

" Това не значи, че те не знаят по какъв начин да се радват на парите си, само че просто го вършат без да подвигат доста звук ", споделя Ани Люнг, ръководител на първокласния мол Bellavita в Тайпе. В него има VIP клуб, където клиентите могат да пробват облекла и скъпи бижута на едно мята без да им се постанова да влизат в магазините. Милиардерите носят покупките си в тъмни кафяви торби, с цел да не се вижда наличието им.

" Те не желаят да се появят с чанта в ослепителен цвят пред всички и да притеглят внимание ", добавя Люнг, чийто татко е съосновател на софтуерната компания Quanta Computer.

Люнг прибавя, че заможните консуматори обичат да харчат парите си, само че не желаят да бъдат видени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР