Китай изстреля космическата сонда Chang`e-6, съобщава NBC News. Нейната мисия

...
Китай изстреля космическата сонда Chang`e-6, съобщава NBC News. Нейната мисия
Коментари Харесай

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6

Китай изстреля галактическата сонда Chang`e-6, оповестява NBC News. Нейната задача включва събиране на проби от далечната страна на Луната.

Chang`e 6 е изхвърчала от галактическата площадка за изстрелване Wenchang в южната островна провинция на Китай Хайнан.

Ако успее, задачата Chang`e ще бъде решаваща стъпка в реализирането на задачите на страната за кацане на китайски астронавти на Луната до 2030 година и вероятно създаване на база на лунната повърхнина.

Резултатът от задачата също ще има последствия надалеч оттатък границите на Китай. Множество галактически народи, в това число Русия, Индия, Япония и Съединени американски щати, също са насочили взор към Луната, създавайки това, което някои специалисти оприличиха на нов тип галактическа конкуренция.

„ Китай се пробва да потвърди, че е мощ, с която би трябвало да се преценяват, и по тази причина Китай постоянно се състезава с всички в космоса ", сподели Клейтън Суоуп, заместник-директор на плана за аерокосмическа сигурност в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.

Китай реализира първото си кацане на Луната през 2013 година с задачата Chang`e 3, която сложи спускаем уред и марсоход на лунната повърхнина, с цел да изследва терена на Луната. Преди това единствено Съединени американски щати и някогашният Съветски съюз са кацали сполучливо галактически кораби на Луната.

През 2019 година Китай означи още един исторически крайъгълен камък с полета си Chang`e 4, като стана първата страна, която приземи сонда на противоположната страна на Луната, частта, която е непрекъснато обърната към Земята.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР