Китай изпревари САЩ в изследванията на изкуствения интелект (ИИ), задействайки

...
Китай изпревари САЩ в изследванията на изкуствения интелект (ИИ), задействайки
Коментари Харесай

Китай изпревари САЩ в изследванията за изкуствения интелект


Китай изпревари Съединени американски щати в проучванията на изкуствения разсъдък (ИИ), задействайки тревога от другата страна на Тихия океан, защото двете най-големи стопански системи в света не престават да се борят за реализиране на предимство във връзка с ИИ (AI).

През 2020 година Китай надмина Съединени американски щати за първи път по броя на цитираните от други източници академична публикация за ИИ, мярка за качеството на проучването. Доскоро Съединени американски щати бяха надалеч пред другите страни в проучванията на AI, показва организация Asia Nikkei.

Една от аргументите, заради които Китай става все по-силен в региона на изкуствения разсъдък, са богатите данни, които страната генерира. До 2030 година почти 8 милиарда устройства в Китай ще бъдат свързани посредством така наречен " Интернет на нещата " (Internet of Things) - голяма мрежа от физически обекти, свързани посредством интернет. Тези устройства, инсталирани на коли, инфраструктура, роботи и други принадлежности, генерират голямо количество данни.

Китай преглежда AI като метод да компенсира дефицита на работна ръка в очакване на понижаване на популацията, уточни за Asia Nikkei Вейлин Чжао, старши откривател в изследователския институт Itochu.

Изкуственият разсъдък се употребява в редица промишлености и въздейства доста върху конкурентоспособността и държавната сигурност. Американската комисия за национална сигурност по изкуствен интелект, ръководена от някогашния изпълнителен шеф на Гугъл Ерик Шмит, предизвести в отчет през март, че Съединени американски щати може да изгубят самодейността в региона на изкуствения разсъдък в интерес на Китай. Тъй като Съединени американски щати дават отговор на това предизвикателство, двустранната конкуренция в региона на изкуствения разсъдък се ускори, което може да има световни последствия.

През предходната година Китай изпревари Съединени американски щати за първи път във връзка с университетските цитати, свързани с изкуствения разсъдък, формирайки 20,7% от общия брой сходни цитирания, против 19,8% за Съединени американски щати, съгласно отчет на Станфордския университет. От 2012 година Китай към този момент е издал 240 000 университетски отчета за ИИ, надалеч надминавайки Съединени американски щати, които са разгласили 150 000, съгласно английския експерт по проучвания Clarivate. Наред с други, китайските проучвания са дали отлични резултати в разпознаването и генерирането на изображения.

През юни студентка на име Хуа Чжъбин се записва в университета Цинхуа в Пекин. От своето раждане Хуа Чжъбин е влюбена в литературата и изкуството, споделя тя. Но Хуа Чжъбин не е елементарен студент. " Тя " е виртуална студентка, основана на изкуствен интелект, чийто облик е забелязан по целия свят в Weibo - отговорът на Китай към Twitter и другите обществени медии.

Оборудван със способността да учи, Хуа Чжъбин всмуква данни като текст, изображения и видео, показват от пекинският иниверситет. Хуа има познавателните качества на 6-годишно дете. В рамките на една година системата ще може да мисли като 12-годишно дете, предвижда държавната китайска организация Синхуа. Хуа може да написа стихове и да рисува. Очаква се в бъдеще да може да основава уеб страници.

Хуа Чжъбин e основан на Wudao 2.0, модел на ИИ (AI), създаден под управлението на Пекинската академия за изкуствен интелект. Целта е да се създаде стандартизирана форма на изкуствен интелект, способна да извършва разнообразни интелектуални задания.

Хуа има напреднали езикови благоприятни условия и благоприятни условия за обработка на изображения, с помощта на работата на повече от 100 откриватели. Инструментът има 10 пъти повече параметри - мярка, за това какъв брой интелигентен е моделът на ИИ от GPT-3, който дебютира в Съединени американски щати през 2020 година и притегли вниманието с написването на безпрепятствено съчинение (есе).

Развитието на AI с напреднали езикови и други благоприятни условия изисква големи човешки и финансови запаси. Само " шепа играчи " могат да го създадат, споделя Мамору Комачи, доцент в Токийския столичен университет, специализирал изчислителна филология.

Китай разполага с редица университетски институции и компании с " огневата мощност ", с цел да остане на върха на изкуствения разсъдък, в това число университета Цинхуа, Пекинския университет, Китайската академия на науките, Baidu и Xiaomi. Всички тези университети и компании участваха в Пекинската академия за изкуствен интелект, която сътвори Wudao 2.0.

Докато американските компании и университети остават мощни в региона на изкуствения разсъдък, възходящото доминиране на Китай е явно. На Конференцията за невронни системи за обработка на информация, водеща интернационална конференция по изкуствен интелект, откривателите от Китай показаха 29% от презентациите през 2019 година, по отношение на 20% на тези от Съединени американски щати.

През 2017 година Китай одобри " План за развиване на изкуствения разсъдък от ново потомство " за да се трансформира в център на световните нововъведения. Китайските компании също по този начин се трансформират във високо софтуерни. Така да вземем за пример една от тях - iFlytek печели 14 следващи интернационалните състезания за синтез на глас.

Ясно е, че Съединени американски щати са обезпокоени от бързото повишаване на изкуствения разсъдък в Китай. Фактът, че Съединени американски щати изключват китайските компании от страната, когато става въпрос за потребление на персонални данни, които дефинират успеваемостта на AI, е доказателство за това. Ако Съединени американски щати и Китай продължат да развиват собствен личен ИИ, световният конфликт за конкурентни стандарти може да се окаже неминуем.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР