Китай изпревари САЩ след 40 години неоспорвано лидерство по подадени

...
Китай изпревари САЩ след 40 години неоспорвано лидерство по подадени
Коментари Харесай

Китай задмина САЩ по подадени заявления за международни патенти

Китай изпревари Съединени американски щати след 40 години неоспорвано водачество по подадени заявки за интернационалните патенти. Само предходната година азиатската страна е подала 58 990 такива заявки, до момента в който от страна на Съединени американски щати молбите са били 57 840 молби, съобщи Световната организация за интелектуална собственост(СОИС), съобщи Ройтерс.

Броят на молбите за интернационалните патенти, подадени от Китай, е повишен 200 пъти за последните 20 години, прецизира организацията по патентите на Организация на обединените нации. Съединени американски щати заемаха първото място в тази ранглиста от влизането в действие на Договора за патентно коопериране (PCT) през 1978 година

Повече от половината от молбите за интернационалните патенти към този момент идват от Азия (52,4%), като Япония заема трето място в международен мащаб, следвана от Германия и Южна Корея.

Собствеността на патенти се преглежда като значим знак за икономическата мощ и промишленото ноу-хау на дадена страна.

Директорът на СОИС Франсис Гъри съобщи по време на конференция, че триумфът на Китай се дължи на „ добре премислената тактика на китайското управление за насърчаването на нововъведенията и превръщането на китайската стопанска система в такава, ориентирана към браншове с по-висока добавена стойност.

„ Планът работи и интелектуалната благосъстоятелност несъмнено играе роля в тази тактика. “, споделя Гъри.

Според данни на СОИС телекомуникационният колос Huawei е международният водач по поръчки за патенти за трета поредна година.

На въпрос доколко растежът на заявки за патенти в Китай се дължи на държавните дотации, Гъри дава отговор: „ Става въпрос за модел, който употребява държавните дотации в може би по-голяма степен от моделите, присъщи за западните стопански системи. Да, това несъмнено играе роля “.

„ Мисля, че е забавно да съпоставим Съединените щати като образец за високоефективната стопанска система и водач в нововъведенията, разчитащ на друг модел от този, който има Китай. Все още не можем да отговорим кой модел е по-добър… може би и двата ще се потвърдят като сполучливи “„ прибавя Гъри.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР