Китай иска да ликвидира хиляди компании-зомбита до 2020 г. На

...
Китай иска да ликвидира хиляди компании-зомбита до 2020 г. На
Коментари Харесай

Китай иска да убие държавните компании-зомбита

Китай желае да ликвидира хиляди компании-зомбита до 2020 година На 1 февруари Economic Information Daily, издание на Xinhua, заяви, че проектът към този момент се извършва в редица области, написа The South China Morning Post.

Затварянето на хиляди сходни сдружения, които непрекъснато работят на загуба и към момента оперират единствено с помощта на държавни дотации или на заеми от държавни банки, в границите на две години е извънредно амбициозна цел в обстановка, в която стопанската система върви добре. Но в обстановка, в която растежът се забавя, въпросът дали Пекин ще успее, остава отворен.

И въпреки всичко ходът е верен: намаляването на компаниите-зомбита ще усъвършенства успеваемостта на стопанската система по редица способи.

Затварянето на компании, които не носят облага, в промишлености, които страдат от непотребен индустриален потенциал, като да вземем за пример в стоманения бранш, ще поддържа цените и облагите. Това ще разреши насочването на вложения в по-ефективни компании, което ще усъвършенства икономическата обстановка в бъдеще.
 Компаниите-зомбита, които не оставят на мира икономическия растеж в Европа
Компаниите-зомбита, които не оставят на мира икономическия растеж в Европа

Лихвите по заеми им надвишават облагата, само че банките не престават да ги държат изкуствено живи

А и ще отговори на недоволствата на Съединени американски щати, че китайското държавно управление субсидира локалните компании, като им дава непочтено преимущество пред интернационалните съперници.

Но в това време затварянето на хиляди компании може трагично да усили безработицата в миг, в който китайците без работа към този момент се усилват.

А и компаниите-зомбита в тежката промишленост се обслужват от мрежа от по-малки компании, които доставят всичко от съоръжение до храна и превоз. Ако първите бъдат затворени, доста от по-малките също ще се видят принудени да спрат работа, което ще усили още повече безработицата.

В предишното Пекин се е опитвал да слива " зомбитата " със здрави държавни компании, което редуцира риска от безработица, само че пък заплашва положението на работещите предприятия.
 Китай се приготвя за края на петролно-въглищната епоха
Китай се приготвя за края на петролно-въглищната епоха

Следващите две години Пекин ще влага във ВЕИ $380 милиарда
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР