Китай има сериозна отговорност за коронавирусната катастрофа и трябва да

Китай има сериозна отговорност за коронавирусната катастрофа и трябва да ...

Тагесшпигел: Защо никой не търси отговорност от Китай за коронавирусната катастрофа?.


Китай има сериозна отговорност за коронавирусната катастрофа и трябва да направи значителен принос за възстановяването. Международната общност трябва най-после да започне да говори за това, пише германското издание "Тагесшпигел".

Нима Китай не бе мястото, откъдето вирусът се разпространи по света? Нима Китай не продължи да пуска своите граждани да пътуват в чужбина, докато вътре в страната полетите вече бяха спрени заради коронавируса? Нима Китай не заяви в самото начало, че вирусът не се предава от човек на човек? Нима Китай не казваше, че хора без симптоми не разпространяват заразата?

Въпреки това никой не търси отговорност на Китай. Какво е обяснението за това, ако изключим правния аспект, пита изданието.

Според публикацията обяснението се състои и в това, че за да може да се даде глобален и по възможност координиран отговор срещу вируса, е необходима широка координация, включително сътрудничество в разработването и доставянето на ваксина.

Това е една от причините да не се чува критика нито в ООН, нито в Европа, нито в Русия. С изключение на американския президент Доналд Тръмп, но с него никой не иска да си общува.

Източник: mediapool.bg