Китай има огромно самочувствие и пазарна мощ. В много области

...
Китай има огромно самочувствие и пазарна мощ. В много области
Коментари Харесай

Огромен риск, за който се говори твърде малко: зависимостта на Европа от Китай


Китай има голямо самочувствие и пазарна мощност. В доста области Европа е прекомерно мощно подвластна от Народната република. А Германия е считана за изключително уязвима. Това е голям риск, за който обаче се приказва прекомерно малко.

Последният опит на Брюксел да окаже натиск върху най-силния човек в Китай приключи с неуспех. Това се случи при започване на април, когато съветската експанзия в Украйна беше достигнала своя връх. Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен искаше да подписа пакт със Си Дзинпин. От президента и водач на Китайската комунистическа партия (ККП) се очакваше да застане на страната на Европейски Съюз и да заеме ясна позиция против Владимир Путин. Идеята обаче се провали. Си отряза шефката на Европейска комисия.

Фон дер Лайен се опита да избави обстановката. Ако Китай не поддържа европейските наказания, то най-малко не би трябвало да ги подкопава, сподели тя. В противоположен случай Пекин " ще загуби доста от престижа си в Европа ", предизвести тя. Си не изглеждаше изключително впечатлен. Той не се опълчи против Путин, а предложи на европейците да понижат зависимостта си от Съединените щати.

Пренареждане на връзките с Китай

Най-късно тогава в Брюксел стана ясно, че Европейски Съюз би трябвало да премисли връзките си с Китай. Щом мощният човек в Пекин не е податлив да застане даже против експанзията на Путин - по тази причина и тесните стопански връзки в този момент се преглеждат като мъчно изчислим риск. Зависимостите от комунистическата страна са прекомерно високи - както зависимостта от Китай като пазар, по този начин и зависимостта от доставките на първични материали и артикули.

" Литият и редкоземните метали скоро ще бъдат по-важни от петрола и газа ", съобщи фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург пет месеца по-късно. Само че Китай управлява съвсем целия пазар в бранша, уточни тя. " Трябва да предотвратим наново изпадане според, каквото в този момент изпитваме във връзка с газа и петрола. "

" Си не се тормози от война "

Почти 90% от редкоземните метали се обработват в Китай. А вътрешният пазар на Европейски Съюз е подвластен от първичните артикули. Затова специалистите от мозъчните тръстове деликатно слушаха всяка дума и всяко изречение от речта на Си, произнесена на конгреса на Комунистическата партия.

" Речта би трябвало да разтревожи надълбоко немските и европейските стопански елити ", разяснява специалистът по Китай Тим Рюлиг от Германския съвет за външна политика. Защото китайският водач ясно съобщи, че няма да се откаже от Тайван и, в случай че е належащо, ще употребява и мощ, сподели още той. " Си не се тормози от война. "

Автомобилната и химическата индустрия са подвластни от Китай

Дали Съединени американски щати биха реагирали с военни средства при сходен сюжет? Отговорът на този въпрос за мнозина към момента е неразбираем. Сигурно е обаче, че при положение на военна експанзия на Китай против Тайван, ще последват строги стопански наказания, най-малко толкоз строги, колкото са и тези против Русия в този момент.

Това би засегнало най-силно Германия. Нито една страна в Европейски Съюз не е толкоз подвластна от търговията си с Китай, колкото Германия. Рюлиг вижда опасност за целия бизнес модел на огромните немски компании: " Това напълно не значи, че цялата немска стопанска система е подвластна от Китай ", споделя специалистът. " Но  основни браншове - като автомобилната и химическата индустрия - са мощно подвластни от Китай. "

Volkswagen разчита на положителните контакти с Пекин

В момента химическата компания BASF влага 10 милиарда евро в Китай. Това се смята за съвсем невиждан ангажимент в историята на компанията. Volkswagen също продължава да разчита на положителните си контакти с Пекин. Автомобилната компания продава 40% от всичките си нови коли в Народната република. Дори и растежът на Китай да се забави, пазарът на коли там се възвръща по-добре от пандемията, в сравнение с в други съпоставими райони по света. Напоследък новите регистрации на коли в Китай означават растеж от 15 %.

Това кара управлението на Volkswagen да продължи да работи там както до момента. Дори и разкритията за насилствения труд в лагерите за уйгури, намиращи се покрай индустриалните обекти на Volkswagen - потвърдено посредством сателитни фотоси - не помрачават насладата от положителния бизнес. " Става дума за това ние да разпространяваме нашите полезности по света ", разяснява основният изпълнителен шеф на компанията Оливер Блуме пред " Билд ам Зонтаг " при започване на септември. " Също и в Китай, също и в уйгурския район, " добавя той. 

Политика и контрамерки

Според критици огромните немски компании поставят ориста си в ръцете на Китай, което излага на риск стотици хиляди работни места.

Политикът от Зелената партия Райнхард Бютикофер, който в Европейския парламент е считан за извънреден специалист и в същото време за изострен критик на ръководещата класа в Пекин, споделя, че забелязва все по-критично отношение измежду дребните и междинните предприятия към бизнеса с Китай. Но Бютикофер посочва и какво не е възможно - това, че " шефовете на обособени компании считат, че каквото е положително за изпълнителния шеф на Volkswagen или на BASF, е правилно решение и за цяла Германия. "

Политиката би могла да предприеме ограничения против това, смята експертът Рюлиг - да вземем за пример като за вложенията към този момент не се дават толкоз великодушни държавни гаранции. " С тези гаранции Берлин десетилетия наред подпомагаше политически икономическите действия в Китай. " В сегашната обстановка на това би трябвало да се постави край, упорства той.

Мекият звук на канцлера

Наскоро министърът на стопанската система Роберт Хабек ограничи някои гаранции за рисковете, в това число и поради нарушаванията на правата на индивида в Китай. Хабек и министърката на външните работи Аналена Бербок, и двамата от Зелените, упорстват за по-твърда позиция по отношение на Пекин. Администрацията на канцлера Олаф Шолц обаче демонстрира по-мек звук и наподобява към момента разчита на съдействие.

Евродепутатът Бютикофер настоява немското държавно управление да понижи своите зависимости незабавно. Той също е слушал деликатно речта на Си. Частта от нея с нападките против Тайван е получила най-дълги овации в залата. " Това би трябвало да се вземе доста насериозно. "

Китай е поел курс към стопански шовинизъм, счита Бютикофер. Това значи обособяване от Запада там, където управлението на ККП счита, че може да ускори личната си тежест посредством повече самостоятелност, както и опит международните вложители да изпаднат според от Китай, " с цел да могат да ги употребяват против държавните управления на техните страни, в случай че се наложи ".

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР