Китай и Южна Корея не са съгласни с решението на

...
Китай и Южна Корея не са съгласни с решението на
Коментари Харесай

САЩ с поредна акция в търговската война с Китай и Южна Корея

Китай и Южна Корея не са съгласни с решението на Съединени американски щати да наложат нови мъчителни такси върху вносните слънчеви панели и перални машини, които означиха най-новия залп в шоуто " Америка преди всичко " на Доналд Тръмп.

Американският президент утвърди ненадейно увеличение на цените - до 50% за огромните перални машини в продължение на три години и до 30% за слънчевите панели в продължение на четири години - за отбрана на американските производители.

Но Южна Корея, която подписа съглашение за свободна търговия с някогашния президент Джордж Буш, незабавно съобщи, че ще подаде петиция против Съединени американски щати в Световната комерсиална организация, съобщи AFP.

Министърът на търговията на страната Ким Хюн Чонг съобщи, че цените са " несъразмерни " и могат да съставляват " нарушаване на наредбите на СТО ".

От най-голямата южнокорейска компания „ Самсунг “ споделиха, че цените са „ такса за всеки клиент, който желае да купи пералня машина “. Министерството на търговията на Пекин пък предизвести, че „ дружно с други членове на СТО Китай ще отбрани уверено своите законни ползи ", въпреки че не уточни съответно противопоставяне.

Американските ходове " освен провокираха загрижеността на доста търговски сътрудници, само че на тях мощно се опълчиха и доста локални държавни управления и предприятия надолу по веригата в Съединени американски щати ", гласи изказване на шефа на бюрото за комерсиална отбрана и следствие.

Пекин " показва мощното си неодобрение ", сподели той.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Съединени американски щати, само че Тръмп постоянно нападна това, което той назовава несправедливи практики от Пекин, обвинявайки Пекин, че унищожава американски работни места.

Когато се стремеше да заеме президентския пост, Тръмп заплашва да се отдръпна от СТО, а враждебността му към Световната комерсиална организация не е намаляла, откогато е в Овалния кабинет.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР