Китай и Япония трябва да потвърдят, че техните стратегически отношения

...
Китай и Япония трябва да потвърдят, че техните стратегически отношения
Коментари Харесай

Лидерите на Китай и Япония разговаряха, какво си казаха

К итай и Япония би трябвало да потвърдят, че техните стратегически връзки се базират правилото на взаимната полза и да им придадат нов смисъл , съобщи китайският президент Си Цзинпин по време на среща с  японския министър председател Фумио Кишида, съобщи Ройтерс.

Си добави, че е " доста благополучен " да се срещне с Кишида. Той прикани двете страни да се съсредоточат върху общите ползи и да преодолеят разликите си по отговарящ метод, добавя Франс прес.

Китай и Япония, чиито връзки постоянно още са били белязани от японската инвазия на китайската територия през предишния век, би трябвало да се съсредоточат върху общите си ползи , предложи още Си, който прикани за създаване на " омиротворени двустранни връзки макар териториалните и историческите разлики ". " Мирното общуване, устойчивото другарство, което се предава от потомство на потомство, взаимоизгодното двустранно съдействие и общото развиване са верните ориентири, които служат на фундаменталните ползи на китайския и на японския народ ", добави Си.

От подписването през 1978 година на контракта за мир и другарство сред Япония и Китай двустранните връзки, макар тестванията, са запазили динамичност на развиване и носят изгоди и на народите на двете страни, акцентира още Си.

Връзките сред двете страни също по този начин изиграха позитивна роля в насърчаването на мира, в развиването и просперитета на района, посочи Си.

China, Japan reaffirm 'strategic relationship' in rare leader talks
— Reuters China (@ReutersChina)
Китай беше една от огромните жертви на японската агресия в Азиатско-тихоокеанския район в интервала от края на 19-и век и  1945 година Историческите разногласия не престават да тровят хронично двустранните връзки, изключително с възхода на японския шовинизъм от началото на 21-и век, отбелязва Франс прес.

Необитаеми острови в Източнокитайско море, наречени Сенкаку от Япония и Дяоюйдао от Китай, са също източник на разтягане на връзките сред двете страни, които и двете претендират за суверенитет върху тази територия. В последните години в региона зачестиха плаванията на китайски кораби, по-специално на китайската брегова защита, нещо, което се подлага на критика от Токио.

На срещата със Си Цзинпин Фумио Кишида от своя страна е декларирал, че е смутен от китайските военни действия и от съдействието на Пекин с Москва , съобщи Франс прес.

" Изразих пред президента Си нашето мощно безпокойствие по отношение на засилената китайска военна активност покрай Япония и съдействието на Китай с Русия ", сподели Кишида след срещата си със Си, която беше първата сред тях от година.

" Подчертах още веднъж, че за Япония и за интернационалната общественост е  извънредно значимо да има мир в Тайванския проток ", сподели Кишида.

China calls on Japan to reaffirm strategic relations in face-to-face rare leader talks
— Distinct Post. (@DistinctPost)
" Що се касае до Източнокитайско море показах още един път нашето мощно безпокойствие (от китайските дейности там - бел. ред), съобщи Кишида.

Той също по този начин сподели, че е призовал Си упорито за спокоен и аргументиран на научни проучвания отговор на въвеждането на рестрикции върху японски хранителни артикули и за незабавното повдигане на тези ограничавания.

Китай забрани вноса на морски артикули от Япония, откакто Япония стартира през август да излива в Тихия океан третирани води от нуклеарната централа Фукушима, извадена от строя при пагубното земетресение и цунамито от 2011 година Пекин упреква Токио, че употребява океана като канализационна шахта. Русия последва образеца на Китай и също забрани японския импорт. Япония акцентира, че изливаните води не са рискови и тази позиция се поддържа и от Международната агенция  за атомна сила.

По този въпрос Кишида съобщи, че той и Си Цзинпин са се разбрали да търсят решения по пътя на разговора и на полемиките въз основа на градивното държание.

Лидерите на Китай и Япония се срещнаха в коридорите на срещата на върха на Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие (АТИС) в Сан Франциско.

China, Japan reaffirm strategic relations in rare leader talks
— john michel (@johnmichel42045)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР