Китай и САЩ са се договорили да проведат още търговски

...
Китай и САЩ са се договорили да проведат още търговски
Коментари Харесай

Китай и САЩ са се разбрали да продължат търговските преговори

Китай и Съединени американски щати са се договорили да проведат още търговски договаряния в Пекин, е декларирал вицепремиерът Лю Хъ пред китайски медии в Съединени американски щати след следващия кръг от полемики във Вашингтон, разказани от него като "честни " и "конструктивни ", съобщи Ройтерс.

Преговорите не са се провалили, съобщи Лю, основният договарящ от страна на Китай, във видеоклип, качен от Китайската централна телевизия (ССVТ) на мобилното ѝ приложени. "Точно противоположното - мисля, че дребни неуспехи са естествени и неизбежни по време на договарянията сред двете страни. Гледайки напред, ние сме към момента внимателно оптимистични ", сподели вицепремерът пред група китайски кореспонденти. "Двете страни реализираха взаимно схващане по доста неща, само че искрено казано, има и разлики. Ние считаме, че тези разлики засягат значими кардинални въпроси. Ние изрично не можем да вършим отстъпки по такива кардинални въпроси ", сподели Лю, без да прецизира кои са те.

Според източници на Ройтерс двете страни не са постигнали прогрес на договарянията във Вашингтон, защото американските договарящи са отхвърлили причините на вицепремера Лю Хъ в отбрана на препоръчаните от Китай юридически промени в проектоспоразумението.

Китай предходната седмица нанесе тежък удар на договарянията, като изиска огромни ремонти в оферти текст. Пекин искаше да заличи предходните си задължения, че ще промени закони, с цел да вкара нови политики по противоречиви въпроси - от отбрана на интелектуална благосъстоятелност и търговски секрети до насилствени софтуерни прехвърляния.

По време на двудневния кръг във Вашингтон Лю се опита да убеди непрекъснатия представител на Съединени американски щати за комерсиалните договаряния Робърт Лайтхайзър, че Китай може да реализира измененията в политиките посредством укази, издадени от Държавиня съвет (правителството), обявиха източниците, представени от Ройтерс. Лайтхайзър обаче споделил на Лю, че желае Китай да удържи на предходните си обещания да промени законите.

Три съществени разлики остават на китайско-американските търговски договаряния, обявиха китайски държавни медии през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Официозът на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао " написа, че "Китай в никакъв случай няма да се огъне под оптималния напън на американската страна и няма да направи компромис по кардинални въпроси ". Според вестника Китай ясно е призовал за "премахване на всички спомагателни мита, с цел да се възобнови естествена двустранна търговия " и ясно изисква данните за държавните търговски поръчки да бъдат "реалистични ". Освен това текстът би трябвало бъде "балансиран " и дефиниран с изрази, които са "приемливи за китайския народ и не уронват суверенитета и достолепието на страната ".

Официалната организация Синхуа, която заяви за същите три разлики, акцентира, че премахването на спомагателните мита е "общо искане " на американския бизнес и селскостопанския бранш и че "и двете страни би трябвало да проявят по-голямо самообладание и неизменност, с цел да преодолеят компликациите ", добавя Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР