Китай и САЩ подновяват търговските си преговори в нажежена атмосфера,

Китай и САЩ подновяват търговските си преговори в нажежена атмосфера, ...

Ще сключат ли все пак сделка САЩ и Китай?.


Китай и САЩ подновяват търговските си преговори в нажежена атмосфера, а анализатори твърдят, че най-добрият резултат би могъл да бъде единствено отлагане на следващия кръг от мита. Разговорите ще бъдат проведени във Вашингтон между вицепремиера на Китай Лу Хъ, американския търговски представител Робърт Лайтайзър и министъра на финансите Стивън Манучин в четвъртък и петък.

По рано тази седмица САЩ включиха в черния си търговски списък 28 китайски компании поради предполагаеми нарушения на правата на мюсюлманските малцинства в западния китайски регион Синдзян. Новоприсъединените към списъка китайски компании се занимават се с разработка на изкуствен интелект. По рано през годината САЩ включиха в черния си списък китайската телекомуникационна компания Huawei с мотива, че извършва кибер шпионаж.

Очакванията на Пекин за напредък в разговорите през тази седмица са били намалени след този ход на Министерството на търговията, стана ясно от материал на Ройтерс, който се позовава на китайски правителствен източник.

„Ако търсите добри новини, те (Китай- бел. Ред.) не са отменили пътуването“, казва Том Блок, стратег на Fundstrat Washington.Още по тематаАмериканският министър на търговията е убеден, че митата срещу Китай действатКитай е готов на частично търговско споразумение със САЩ

Акциите, търгувани на азиатските фондови борси, поевтиняха, след като в. South China Morning Post съобщи, че тази седмица САЩ и Китай не са постигнали напредък в преговорите на по-ниско ниво, и че се очаква преговорите на високо ниво да бъдат съкратени до един ден в четвъртък, вместо първоначално планираните два дни.

Възможна ли е сделка?

Съобщава се, че китайските преговарящи са отворени към договаряне на частична търговска сделка със САЩ, но е малко вероятно тя да бъде постигната тази седмица. Според Financial Times, китайските власти предлагат да закупят повече американски селскостопански стоки в израз на добра воля. Предложението е покупките на соя да бъдат увеличени от 20 милиона до 30 милиона тона.

Анализаторите твърдят, че процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп може да накара китайските преговарящи да смятат, че той се нуждае от тази победа у дома. Самите приближаващи изборите могат да изиграят ролята на катализатор както за Белия дом, така и за Китай. Ако сенатор Елизабет Уорън, смятана за водещ кандидат на Демократическата партия, бъде избрана за следващ президент, тя може да бъде още по-строга с Китай по отношение на правата на човека и други въпроси, отколкото Тръмп.

Но също така съществува мнението, че Китай може да иска да изчака изборите, за да види кой ще заеме отсрещното място на масата за преговори. Що се отнася до Тръмп, очакванията са, че той да търси сделка преди изборите.

Отлагане на митата?

Според анализатори е най- вероятно митата, насрочени за 15 октомври, да бъдат отложени. Ако тези налози не бъдеат спрени, те биха обложили промишлените стоки с 30% ставка. Това би навредило много сериозно на бизнеса с доставки, като фирмите представители на този сектор биха извадили капиталите си извън Китай.

Има и мита, които са обявени за декември месец. Те са първите, които биха засегнали директно потребителските стоки . Същите бяха обявени от Тръмп след последната среща на делегациите на двете държави. А сега Тръмп заяви, че не иска сключване частична сделка с Китай.

Президентът Си Дзинпин вече не се доверява на Тръмп. „Той изразходва доста голяма част от политическия си капитал, опитвайки се да изглади нещата с Тръмп, по-специално на двустранните преговори в Г-20“, каза Ян Бремър председател на Eurasia Group.

Следващото нещо което навреди на образа на Тръмп, беше, че скоро след сключването на търговско споразумение с Мексико и Канада той заплаши Мексико с налагане на ново мита заради емиграционни въпроси, които нямат нищо общо с търговията. Това че сключването на едно търговско споразумение не означава край на налагането на нови мита, е ясен знак за Китай.

Напрежението около търговските преговори се засили още повече и поради несъгласие по други въпроси например поставянето на още 28 китайски компании в черния търговски списък на САЩ с мотива, че Китай извършва злоупотреби с правата на мюсюлмански малцинства в страната. За Китай това са вътрешни проблеми и той вижда в поведението на Вашингтон опит за намеса в политиката на страната.

Тези събития карат анализаторите да бъдат скептични към евентуално постигане на сделка между властите на двете държави.

Източник: investor.bg