Китай и Русия, чийто президент Владимир Путин присъства на срещата

...
Китай и Русия, чийто президент Владимир Путин присъства на срещата
Коментари Харесай

Какво казаха Путин, Си и другите лидери от БРИКС по време на срещата в Йоханесбург

Китай и Русия, чийто президент Владимир Путин участва на срещата виртуално, желаят да укрепят БРИКС на фона на засиленото напрежение вследствие на войната в Украйна и възходящото съревнование на Пекин с Вашингтон.

Те се стремят да употребяват срещата на върха от 22 до 24 август в комерсиалната столица на Южна Африка Йоханесбург, с цел да трансфорат групата, в която влизат още Бразилия и Индия, в контраст на Запада.

През първия ден на диалозите във вторник обаче още веднъж се появиха отдавнашни различия, изразени най-много от президента на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва, който съобщи, че групата не би трябвало да се стреми да се конкурира със Съединени американски щати и Групата на седемте най-богати стопански системи.

В изявленията си през днешния ден водачите подчертаха другите предпочитани области за своите страни.

Китай поддържа страните от БРИКС да ускорят процеса на приемане на нови членове в организацията, съобщи китайският президент Си Цзинпин. Той също по този начин акцентира, че БРИКС ще продължи да се уголемява " без значение от съпротивата, с която се сблъсква ", и би трябвало да се бори с еднополюсния свят. Пекин счита, че страните от БРИКС би трябвало да работят за поощряване на промяната на интернационалната парична и финансова система.

Страните от БРИКС следва интензивно да посредничат при разрешаването на неотложни въпроси и да предизвикват политическите решения. Той също по този начин посочи смисъла на стабилността и сигурността и съобщи, че е належащо да се задълбочи съдействието за реализиране на напредък. Той разкритикува новия " нрав на Студената война " в целия свят и съобщи, че страните би трябвало да " почитат всички пътища на рационализация ", които обособените народи избират сами.

По видеовръзка съветският президент Владимир Путин съобщи, че страните от БРИКС са срещу всякаква надмощие и изключителността на страните, както и на политиката на неоколониализъм. Сериозната рецесия в Украйна е породена от желанието на някои западни страни да запазят хегемонията си в света, сподели още той. " Действията на Руската федерация в Украйна са стимулирани само от желанието да се спре войната на изтребване, разгърната от Запада ", съобщи съветският държавен глава, който не можа да участва персонално на срещата поради интернационалната заповед за ареста му, издадена от Международният углавен съд в Хага.

Снимка: БТА/AP

Руската федерация е признателна на своите сътрудници от БРИКС, които се пробват да оказват помощ за разрешаването на спора в Украйна, сподели още Путин.

Освен това Путин прикани страните от БРИКС да разширят разплащанията в национални валути и междубанковите преводи ".

Москва предлага идната среща на върха на групата да се организира през октомври 2024 година в Казан, като съответните дати следва да бъдат контрактувани.

Индия изцяло поддържа разширението на БРИКС, съобщи министър-председателят на страната Нарендра Моди.

Освен че утвърди разширението, Моди се концентрира върху триумфите на организацията през последните 15 години, по-конкретно върху Новата банка за развиване.

Той също по този начин предложи страните от БРИКС да основат " консорциум за галактически проучвания ", с цел да задълбочат съдействието в космоса. " В неговите рамки ще се работи в региона на галактическите проучвания, метеорологични наблюдения в интерес на целия свят ", сподели той.

" Приветстваме напредването напред с консенсус по този въпрос ", съобщи Моди по отношение на приемането на нови членове в БРИКС.

Изказването му бе най-ясната индикация до момента, че Индия ще поддържа проектите за разширение на групата отвън петте съществени членове. Русия и Китай са покровители на разширението, като Южна Африка също го поддържа, както удостовери президентът Сирил Рамафоса в неделя.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва съобщи, че групата не би трябвало да се стреми да съперничи на Съединените щати и стопанските системи на Г-7.

Смяташе се, че Бразилия е главният възпиращ фактор за разширение, заради опасения, че това ще отслаби въздействието на групировката. Но във вторник Лула съобщи, че желае съседът на Бразилия и максимален търговски сътрудник Аржентина да се причисли към групата. " Много е значимо Аржентина да бъде в БРИКС ", сподели Лула.

Аржентина се бори с историческа инфлация, липса на валутни запаси и тежки заплащания по дълга като част от съглашението за заем от 44 милиарда $ с Международния валутен фонд (МВФ). Лула разкритикува заемите на МВФ като " задушаващи " и загатна за опцията банката от БРИКС да усили кредитирането на други страни с " разнообразни критерии ", с цел да подтиква стопанските системи им.

Лула съобщи, че страните от БРИКС са подготвени да обединят напъните си в търсене на неотложно преустановяване на огъня в Украйна. Той обърна внимание и на други спорове, на които съгласно него не се обръща нужното внимание. " Всички заслужават да живеят в мир ", сподели той. Бразилският президент също по този начин посочи " деколонизирането на нашите стопански системи " и отделянето на повече внимание на климатичната рецесия.

" Искаме БРИКС да бъде многостранна институция, а не извънреден клуб ", сподели Лула. Всички нови членове ще би трябвало да дават отговор на избрани условия, с цел да не се трансформира групата във " Вавилонска кула ", сподели той.

В днешното си изявление Рамафоса се концентрира върху партньорството с Африка и по какъв начин БРИКС може да сложи ползите на континента на дневен ред. Той също по този начин съобщи, че ще бъде направено изказване по отношение на препоръчаните промени, които групата се надява да реализира, свързани с интернационалната финансова система.

" Обезпокоени сме, че международните финансови и платежни системи от ден на ден се употребяват като принадлежности за геополитическо опълчване. Възстановяването на международната стопанска система зависи от предвидимите световни платежни системи и безпроблемното действие на банковото дело, веригите за доставки, търговията, туризма, както и финансовите потоци ", съобщи Рамафоса.

Междувременно основният финансов шеф на Новата банка за развиване Лесли Маасдорп съобщи пред Ройтерс, че НБР няма да афишира нови членове на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка тази седмица. Банката, която беше основана през 2015 година, с цел да даде на членовете на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - по-голям дял във финансирането на инфраструктурата, в сравнение с в ръководени от Запада институции като Световната банка, се стреми да притегли нови членове, с цел да усили финансовата си база, откакто американските наказания против Русия ограничиха отпущането на заеми.

НБР, чиито акционери към този момент са Египет, Бангладеш и Обединените арабски емирства, е подложена на напън да усили набирането на средства в локална валута и отпущането на заеми, защото страните от БРИКС се стремят да понижат зависимостта си от американския $ и да трансфорат блока БРИКС в контраст на Запада, разяснява Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР