Китай и Индия се обвиниха взаимно в провокиране на сражения,

...
Китай и Индия се обвиниха взаимно в провокиране на сражения,
Коментари Харесай

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Китай и Индия се упрекнаха взаимно в провокиране на сражения , в които минимум един полковник и 20 индийски бойци са убити в противоречивия хималайски регион, няма точна информация за китайските жертви, оповестява БиБиСи.

По информация на АП, Китай разяснява, че се е договорил с Индия за спокойно разрешаване на напрежението . Говорителят на външното министерство Жао Лицян съобщи пред кореспонденти в сряда, че " двете страни са съгласни да разрешат този въпрос посредством разговор и съвещания и да положат старания за облекчение на обстановката и опазване на мира и спокойствието в граничната зона. "

Жао повтаря китайските изказвания, че конфликтите са откакто индийските сили " предизвикат и атакуват китайските. " Китай още веднъж не разяснява дали техни бойци ранен или погубен.

Според данните на БиБиСи, бойците са употребявали тояги, бухалки и бамбукови пръчки, обковани с пирони в нощна борба в региона на Ладакх в понеделник. Въпреки това няма нито един изстрел .

Индийската войска съобщи, че и двете страни имат жертви . Китай удостовери случая, само че не даде детайлности. В индийското изказване се отбелязва, че в началото са починали трима бойци, а останалите 17 са починали, откакто са " сериозно ранени при осъществяване на дежурството и изложени на минусови температури на огромна надморска височина ".

Това е първият гибелен конфликт сред двете страни в граничната зона, в противоречивата област Кашмир, от най-малко 45 години . Индия съобщи, че Китай се е опитал " едностранно да промени статуквото ". Пекин упрекна индийските войски в " нахлуване на китайски чиновници ".

" Китай внесе мощни митинги и строги представителства към индийската страна. За следващ път молим индийската страна да работи по нашия консенсус, прецизно да дисциплинира своите фронтови войски да не минават линията, да не вършат провокации и да не подхващат едностранни дейности, които биха могли да усложнят обстановката ", съобщи Жао.
 Над 60 починали и ранени при конфликта в Ладакх, Кашмир
Над 60 починали и ранени при конфликта в Ладакх, Кашмир

Индийски против китайски военни

Индийските медии настояват, че бойците са взели участие в пряк ръкопашен пердах и някои " пребити до гибел ", а по време на борбата други падат или са изтласкани в река. И двете страни упорстват, че не е изстрелян нито един патрон .

Говорителят на министерството на външните работи на Индия Анураг Сривастава съобщи, че конфликтът е зародил от " опит на китайската страна едностранно да промени статуквото " на границата.

Индийският министър председател Нарендра Моди към момента не е коментирал обществено казуса , нещо, което показва Рахул Ганди, някогашен водач на опозиционната Индийска национална конгресна партия.

Министърът на защитата на Индия Райнат Сингх туитира, че " загубата на бойци в Галуан е надълбоко смущаваща и мъчителна. Нашите бойци демонстрираха храброст и героизъм при осъществяване на отговорностите и пожертваха живота си в най-високите обичаи на индийската войска. "

Why is the PM silent?
Why is he hiding?

Enough is enough. We need to know what has happened.

How dare China kill our soldiers?
How dare they take our land?
— Rahul Gandhi (@RahulGandhi) June 17, 2020
Боевете на границата в Ладакх са най-тежките за близо половин ве к. Това не е първият път , когато двете нуклеарно въоръжени съседи се борят без стандартно огнестрелно оръжие на границата. Индия и Китай имат дълга история на превъзмогване и припокриващи се териториални искания.

Граничните патрули постоянно се сблъскват , само че нито един патрон не е изстрелян за четири десетилетия .

И в основата на това стои двустранното съглашение от 1996 година, което гласи, че " нито една от страните не би трябвало да открива огън ... да организира взривни интервенции или да ловува с огнестрелни оръжия или експлозиви в границите на два километра от линията на действителния надзор ".

И двете страни изпращат патрули, които постоянно вземат участие във физическа разпра . Миналия месец десетки индийски и китайски бойци си размениха физически удари при конфликт на споделената граница в щата Сиким. Седем китайски и четири индийски войски са ранени.

Когато нещата се влошат, двете страни в последна сметка се бият с спонтанни оръжия. " Тези взаимни отстъпки водят до по-малко евентуални жертви, само че методът е феодален ", разяснява Випин Наранг, професор по проучвания на сигурността в Масачузетския софтуерен институт.
 Китай и Индия реализират
Китай и Индия реализират " позитивен консенсус " за граничното напрежение

Съгласни са да " разрешат спокойно " разширението на границата след среща на високо ниво

Линията на границата е мъчно различима, съществуването на реки, езера и снежни шапки значи, че линията може да се измества . Войниците от двете страни - представляващи две от най-големите армии в света се сблъскват лице в лице в доста точки.

Последната пукотевица на границата е през 1975 година, когато четирима индийски бойци бяха убити в далечен проход в североизточния щат Аруначал Прадеш. Сблъсъкът беше разказан по друг метод от някогашни дипломати като засада и акцидент.

Но през границата през последните седмици има напрегнати борби . Двете страни са водили единствено една война до момента, през 1962 година, когато Индия претърпя унизително проваляне.

Организация на обединените нации прикани и двете страни " да упражняват оптималната въздържаност ". " Загрижени сме за известията за принуждение и смъртни случаи по линия на действителния надзор сред Индия и Китай ", съобщи представител на Организация на обединените нации Ери Канеко. " Отчитаме позитивно отчетите, че двете страни са се заели да деескалират обстановката . "

Майкъл Кугелман, експерт от Южна Азия в центъра Уилсън, съобщи, че е малко евентуално двете страни да стартират война, тъй като не могат " да си разрешат спор ", само че добави, че " тази рецесия не завършва скоро. "

Вивек Катю, пенсиониран индийски посланик , съобщи, че смъртоносното принуждение съставлява трагично отклоняване от четири десетилетия на статукво на войските от двете страни, без никакви жертви. " Политическата класа и класата по сигурността като цяло ще би трябвало да мислят доста съществено за пътя напред ".

Китай се стреми да омаловажи борбата, като съобщи, че двете страни поддържат връзка както посредством своите фронтови военни елементи, по този начин и от съответните си посолства, с цел да разрешат проблемите.

Междувременно представител на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че " деликатно следи " обстановката и че Съединени американски щати поддържат мирното разрешаване на казуса .
 Тръмп предлага да е посредник в граничния спор сред Индия и Китай
Тръмп предлага да е посредник в граничния спор сред Индия и Китай

Двете страни построяват защитни линии, а китайски камиони придвижват съоръжение в района
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР