Китай харчи милиарди за отровна“ проруска дезинформация, а Западът реагира

...
Китай харчи милиарди за отровна“ проруска дезинформация, а Западът реагира
Коментари Харесай

Китай харчи милиарди за „отровна“ проруска дезинформация, твърдят в САЩ

Китай харчи милиарди за „ отровна “ проруска дезинформация, а Западът реагира прекомерно постепенно на протичащото се. Това сподели Джеймс Рубин, някогашен американски посланик и асистент държавен секретар на Съединени американски щати по публичните въпроси в администрацията на Клинтън от 1997-2000 година По думите му в спонсорираната от азиатската страна акция има известия, които са изцяло съгласувани с Москва по отношение на Украйна.

„ Пропито е от китайска и съветска дезинформация – това е пагубно “, сподели Рубин, който има дълготраен опит и като публицист.

В началото на 2023 година той пое поста координатор на Global Engagement Center, орган на Държавния департамент на Съединени американски щати, основан да „ изобличава и противодейства “ на задгранична агитация и дезинформация. Той показа откритията си за съветската агитация по време на обиколка из Европа тази седмица, споделя Guardian.

Шест седмици след началото на работата си в Global Engagement Center той показа, че задачата не е просто пасивно оборване на руско-китайската дезинформация за Украйна, а да се предприеме дейна атака за оправянето с нея. Рубин приканва страните да не укриват тези, които са били разкрити за разпространяване на дезинформация.

Той твърди, че Русия и Китай харчат милиарди долари в опит да манипулират информацията, като акцентира, че Пекин работи световно и харчи повече от Москва.

„ Ние като нация и Западът (като цяло) реагирахме постепенно. Справедливо е да преценим, че сме изправени пред доста, доста огромно предизвикателство “, разяснява той пред кореспонденти.

„ В информационното пространство изравняването сред Китай и Русия е съвсем цялостно. Китай повтаря и популяризира причините на Русия за войната – че тя е стартирана от НАТО “, продължи кординаторът.

Според Рубин съкращенията в Световния отдел на BBC не оказват помощ в битката против дезинформацията.

Запитан за тях, той сподели: „ Откровеността на BBC е едно от огромните преимущества на западния свят.Ако желаеме да се борим със опасността от дезинформация, която е действителна и по-лоша, в сравнение с в миналото съм предполагал, от страна на Китай и Русия в международен мащаб, ние ще имаме потребност от съюзническо единение, съюзническо разделяне на труда. Трябват ни точно съюзнически дейности, сходни на тези, които сме виждали в предходни столетия. BBC е огромна част от това. “

Рубин повтори предизвестието на администрацията на Съединени американски щати, че съдействието сред Китай и Русия може да доближи идващото – доставка на смъртоносни оръжия за Москва.

Бившият посланик се надява хората да не вършат същата неточност във връзка с Китай, както са правили с Русия в предишното. Азиатската страна неведнъж е отричала догатките, че може да въоръжи Москва, само че Съединени американски щати от своя страна може да се пробва да възпира пекинските ястреби или да оспорва изказванието им, че са неутрални.

Джеймс Рубин призна разочарованието, че „ някои страни от южната част на света даже не могат да признаят, че това е настъпление, камо ли да решат на коя страна са “.

„ За някои африкански и азиатски страни войната в Украйна е далечна. Те имат вяра, че не получават задоволително внимание от Запада, всяка една от тях. Точка по въпроса. Това кара някои да гледат на тази война през тази призма “, приключи Рубин.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР