Китай е затворил над 1300 предприятия за производството на тежки

...
Китай е затворил над 1300 предприятия за производството на тежки
Коментари Харесай

Китай затвори над 1300 предприятия за тежки метали

Китай е затворил над 1300 предприятия за производството на тежки метали от 2016 година насам като част от дълготраен проект за битка със замърсяването на почвите, съобщи Ройтерс, базирайки се на почитан представител на министерството на околната среда.
Замърсяването на почвата е измежду най-големите и скъпоструващи проблеми за околната среда в Китай. Според последното общонационално изследване от 2014 година към 16 % от земята в Китай, което се равнява на територията на Монголия, е нечиста в друга степен от торове и пестициди, тежки метали, пластмаса и други химикали, показва Българска телеграфна агенция.
Су Къцзин, шеф, отговарящ за битката със замърсяването на почвите в министерството на околната среда, изрази убеденост на конференция през днешния ден, че до края на идната година Китай може да извърши задачата към 90 % от нечистите селскостопански земи още веднъж да станат годни за земеделие.
Разходите за разчистване на нечистите почви варират от 500 юана (71 долара) до 2000 юана на му (му - китайска мерна единица, равняваща се на 0,67 кв метра). Това значи, че общо Китай ще би трябвало да отдели за тази цел трилиони юани. Според Су вниманието ще бъде ориентирано главно към битка с рисковете от замърсяване, а не към разчистване на всеки обособен имот.
Наред със затварянето на 1300 предприятия за рандеман и преправка на тежки метали китайските управляващи са " коригирали " близо 700 компании, работещи с кадмий, който е огромен източник на замърсяване на ориза, сподели чиновникът.
Борбата със замърсяването на почвата и водите е съществена част от напъните на Китай да усили продуктивността на земеделието. Страната се пробва да създава повече храни в селскостопанските си региони изключително поради бързото увеличение на популацията.
През 2015 година държавно проучване откри, че тежките метали са замърсили минимум 10 милиона хектара аграрни земи, което е понижило годишното произвеждане на зърно с 10 милиарда кг годишно.
През 2016 година Пекин одобри проект за преодоляване на замърсяването на почвите до 2020 година, като до 2030 година би трябвало да стартира понижаване на равнищата на замърсяване. Основен проблем обаче е финансирането на тези ограничения, отбелязва Ройтерс.
Макар управляващите да заделиха фонд за плановете за разчистване, от който през последните три години са отпуснати 28 милиарда юана, те са затруднени да предложат тласъци и механизми за финансиране, изключително в обичайно промишлени или селски райони, където цените на недвижимите парцели са прекомерно ниски, с цел да оправдаят разноските за почистване
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР