Китай е страната, от която COVID-19 започна своето разпространение, но

...
Китай е страната, от която COVID-19 започна своето разпространение, но
Коментари Харесай

Български журналист в Китай: От 2 месеца няма вътрешно предаване на вируса

Китай е страната, от която COVID-19 стартира своето разпространяване, само че в този момент, до момента в който съвсем на всички места по света има растеж на заболелите - втора и трета вълна в доста страни, там сякаш нещата наподобява са овладени - най-малко такива са формалните данни.

Според Тодор Радев - публицист от радио Китай за чужбина в Пекин, обстановката фактически се е нормализирала и като се изключи 6-те случая в един от огромните китайски градове от преди седмица, все още няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца, заяви Българска национална телевизия.

" Всички нови случаи са внасяни от чужбина, само че те са малко - от порядъка на десетина, и повода за това е, че фактически при влизане в Китай има доста строги ограничения и се ползват към момента карантини ", разяснява журналистът.

Около 250 души към момента са в лечебни заведения, само че всеки ден има изписвани.

Според Радев две са главните аргументи Китай да спре на практика разпространението на ковид - най-главната е, че управляващите не са бързали с разхлабването на ограниченията , които са траяли от януари до началото на септември, а в някои елементи към момента работят. На второ място - това е персоналната отговорност и държанието на елементарните хора.

 Тодор Радев
Тодор Радев
Кадър от Българска национална телевизия

Журналистът описа още, че ограниченията не се постановат със заповеди на министерството на опазването на здравето или с други публични разпоредби, а на доста места хората сами избират да носят маски на закрити пространства, мери се и температурата на влизащите.

" Хората са обезпокоени да не се случи втора вълна на епидемията със същите последствия и осъзнават, че от тях и персоналното им държание зависи дали това ще се случи ", добави Радев.

Болниците, основани особено поради вируса, към този момент са прекратили работа , защото няма потребност от специфични звена. И все пак в останалите лечебни заведения се съблюдават доста прецизно ограниченията - не може пациент да влезе в която и да е болница, без да си направи тест, а лекарите също съблюдават всички нужни ограничения.

Всички учебни заведения и детски градини са възобновили своята естествена активност и към този момент няма отдалечено образование. Туристически обекти също се посещават от много хора.

" Вчера имаше конференция на държавното управление, на която беше обявено, че сега в друга фаза на разработка в Китай са 13 ваксини - като 4 от тях са в най-напреднала фаза на тестване, а в тестванията вземат участие над 60 000 доброволци от няколко страни, в това число Турция, Бразилия и Индонезия. Според здравните управляващи досега няма съществени странични резултати, първичните резултати демонстрират, че имунизациите са безвредни, само че няма планиран график по кое време те ще бъдат налични за всеобща приложимост ", разяснява журналистът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР