Китай е станал или всеки момент ще стане научна и

...
Китай е станал или всеки момент ще стане научна и
Коментари Харесай

Китай е технологична супердържава, която е заплаха за САЩ

Китай е станал или всеки миг ще стане научна и софтуерна супердържава. Това е главният извод от обемист отчет, който на всеки две години приготвят Националният теоретичен фонд и Националният теоретичен съвет на Съединени американски щати.

Макар че задачата на това обзорно проучване е да показа най-пълната картина на днешното положение на софтуерното развиване на Съединени американски щати, най-голямо внимание в този документ за пръв път е отделено на Китай, написа „ Вашингтон пост “.

Изданието припомня, че единствено до преди четвърт век стопанската система на Поднебесната е била „ мъничка, а нейният високотехнологичен бранш на процедура не е съществувал “. От тогава Китай се е трансформирал във втората страна в света по разноски за НИОКР, отстъпвайки единствено на САЩ; наредил се е измежду международните водачи в областта на софтуерните проучвания и неведнъж е нараснал броя на своя инженерно-технически личен състав. Ако през 2000 година университетите в страната са подготвяли 359 000 експерти в региона на науката и техниката, то през 2014 година те са били към този момент 1,65 милиона, до момента в който Съединени американски щати за същия интервал са съумели да усилят този индикатор от 483 000 до 742 000 експерти.

„ В рационалния свят – лишен от националистически, стопански, расови и етнически спорове – нищо от гореизброеното не би провокирало особена паника, та нали технологиите са мобилни, и достиженията на Китай биха могли да се употребяват и в другите страни, и противоположното “, написа „ Вашингтон пост “. „ Но в нашия съревноваващ се свят достиженията на Китай съставляват евентуална опасност, което неведнъж е посочвала Комисията по мониторинг на икономическите въпроси и въпросите на сигурността в връзките сред Съединени американски щати и Китай “, прибавя изданието. Една от заканите е военната. „ Ако Китай реализира пробив в софтуерната сфера – спътници, ракети, средства за водене на бойни дейности в киберпространството, изкуствения разсъдък, електромагнитните оръжия – резултатът ще бъде основна смяна на стратегическия баланс, а допустимо, война “, показва изданието.

Но даже това да не се случи, научно-техническите триумфи на Китай ще подкопаят конкурентоспособността на Съединени американски щати, на която почиват заетостта и нейния експорт. В подобен случай Съединени американски щати ще отслабнат стопански и ще престанат да бъдат международен водач. Това е едно от предизвестията на Комисията, представено от „ Вашингтон пост “. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР