Китай е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица

...
Китай е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица
Коментари Харесай

Китай: Утре се очаква спасителите да стигнат лагер 2 в Хималаите, времето е много сурово

Китай е събрала към 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Спасителите са разграничени в три групи. Това съобщи посланикът на Китайската национална република у нас Джан Хайджоу във връзка със избавителната интервенция по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Спасителният екип от Китай се управлява от най-големия китайки планинар и шеф на тибетския самостоятелен район. В издирващия екип са включени китайски алпинисти, които са изкачвали доста постоянно високи планини, съобщи посланикът.

Първата група от над 12 спасители към този момент са тръгнали от базовия лагер, намиращ се на 5800 м към лагер 1, намиращ се на 6400 м. Утре е планувано 7 от тези 12 души да тръгнат за лагер 2, намиращ се на 6800 м надморска височина в Хималаите. Очаква се те да дойдат преди вдругиден до лагер 3, намиращ се на 7300 м. Времето е извънредно сурово, акцентира китайският дипломат и добави, че е доста мъчно да се организират избавителни интервенции в региона над 7300 м.

Според прогнозата – през днешния ден, на 11 май, духа северозападен вятър със скорост 16 м/с, а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре 12 май времето ще бъде облачно и с краткотрайни валежи от сняг. Ще духа северен вятър със скорост 12 до 26 м/с, с температура от минус 12 до минус 25 градуса. Според прогнозата на 13 май ще има къс интервал, когато ще бъде малко по-добро времето. От 13 май ще стартират избавителни интервенции и търсене от лагер 3 нагоре, заяви още китайският дипломат.

..................................................

На 3 май в Хималаите изчезна българският планинар Боян Петров, който в границите на програмата „ Българин – 14х8000 “ покори 10 върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от 10 души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м.). Неговото изгубване беше видяно на височина от 7500 метра. При издирвателна интервенция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, само че заради влошените метеорологични условия издирването краткотрайно беше прекъснато. Жената до Боян Петров – Радослава Ненова, разгласи дарителска сметка, в която се събират средства за избавителната интервенция на алпиниста. „ Не знам до какъв брой е уместно, само че не щеш ли го направих. Сметка за избавителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, само че след време не ми прави работа аз имам единствено СЕГА ”, написа във Facebook Ненова. Мога да посоча Paypal в случай че е по-удобно [email protected] Радослава Георгиева Ненова BG32 UNCR 7000 1523 2695 49 UniCredit Bulbank UNCRBGSF /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР