Китай е най-големият вносител на петрол в света и заради

...
Китай е най-големият вносител на петрол в света и заради
Коментари Харесай

С какво се обяснява гладът на Китай за петрол от Саудитска Арабия?

Китай е най-големият вносител на нефт в света и поради това страната е основен пазар за водещите експортьорки на суровината. През последните месеци се вижда една забавна наклонност - азиатският колос купува все по-сериозни количества от експортьор номер 1 Саудитска Арабия.

Гладът на Пекин към черното злато и то съответно от кралството има просто пояснение - една от новите огромни рафинерии в Китай усилва потенциала си последователно.

Частната Hengli Petrochemical започва покупката на саудитски нефт през април и май, като до края на този месец тя ще добави нови 400 000 барела дневно и ще доближи цялостен потенциал, настояват представители от компанията пред Reuters.

Новата китайска рафинерия, която започва работа в края на предходната година, ще внася сред 194 000 и 258 хиляди барела дневно от Саудитска Арабия през този месец. За април потенциалът е бил от 258 000 барела на ден.

През 2018 година Hengli Petrochemical и Saudi Aramco подписаха съглашение, съгласно което рафинерията ще купува 130 000 барела на ден от саудитския колос.

Благодарение на тази договорка износът на Саудитска Арабия за Китай е повишен фрапантно. Според формалните данни на Refinitivm размерът на експорта е повишен до приблизително 1,37 милиона барела сред януари и април при равнище от малко над 1 милиона барела на ден за първите четири месеца на миналата 2018 година.

В резултат на това страната от Арабския полуостров за втори следващ месец изпреварва Русия като максимален снабдител на нефт за Китай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР