Китай е купила само половината от договореното количество соя от

...
Китай е купила само половината от договореното количество соя от
Коментари Харесай

САЩ: Китай няма да изпълни обещанието си да купи договореното количество соя

Китай е купила единствено половината от контрактуваното количество соя от Съединени американски щати. Това излиза наяве от американското министерство на земеделието, като то оповестява, че единствено малко част от договорката е изпълнена.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че от септември може да наложи нови мита за Китай, което накара азиатската страна да спре вноса на всички селскостопански артикули от Щатите, написа CNBC.

Администрацията на Тръм неведнъж е заявявала, че чака Пекин да купи съществено количество соя в символ на благосклонност, до момента в който двете страни реализиран комерсиално съглашение. Но съгласно ръководещите в Щатите, Китай е прекомерно надалеч от количеството соя, което се е предполагало, че страната ще купи.

" Публично на среща в Овалния кабинет китайски делегати са декларирали, че ще купят 20 милиона тона соя, а все още са изпратени единствено 9 или 10 милиона тона за там ", споделя Тед Макартни, секретар по търговията в Съединени американски щати.

Министерството на търговията в Китай съобщи на 5-и август, че ще спре да купува американски артикули и, че може да наложи спомагателни мита върху тях, защото продуктите са главно от селските региони, подкрепили Тръмп през 2016 година.

Най-големият вносител на соя в света е отказал да извърши остатъчната част от договорката и да закупи още 9 589 тона соя до края на тази година и още 66 000 тона през идната.
 Китай спря с покупките на соя от Щатите
Китай спря с покупките на соя от Щатите

От декември азиатската страна е купила 13 милиона тона соево зърно

През предходната година Китай наложи мита, които остават в действие за вноса на американски селскостопански артикули, в това число соя и свинско месо. В разследване на това износът на американски култури понижа. Това принуди Администрациата на Тръм да компенсира фермерите за загубите в границите на две години, което коства на държавното управление 28 милиарда $.

Китай потърси комерсиално сътруднимество с Южна Америка за соята, след започването на комерсиалната война през предходната година. Продажбите на соя от Съединени американски щати за Китай през 2018 година са се намалили със 74% по отношение на миналата година.

" В съпоставяне с количеството, което Пекин купуваше, в този момент наподобява все едно доставките са спрели напълно ", показва основния икономист Арлан Съдерман.

Плануваните продажби на 9 589 тона през настоящата пазарна година евентуално ще бъдат доставени през идната финансова година, която стартира от 1-ви септември.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР