Китай е източник на няколко големи вирусни епидемии през последните

...
Китай е източник на няколко големи вирусни епидемии през последните
Коментари Харесай

Смъртоносните епидемии, тръгнали от Китай

Китай е източник на няколко огромни вирусни епидемии през последните десетилетия, като настоящето огнище на нов гибелен ковид се появи в централния град Ухан.

2003: Тежкият изострен респираторен синдром (ТОРС)

Тежкият изострен респираторен синдром се появи през ноември 2002 година в южната провинция Гуандун.

Смята се, че е вирусът е тръгнал от прилепи. Синдромът се предал на хората посредством цибетови котки, продавани за месо на пазари за диви животни.

Също по този начин „ ковид “ , наименуван по този начин поради външния си тип на корона, когато се следи под електронен микроскоп, ТОРС е мощно инфектиран и предизвиква остра, а от време на време и съдбовна пневмония.

От началото на 2003 година той провокира огромна суматоха в Азия, основно в Китай, Хонконг и Сингапур. Световната здравна организация (СЗО) на 12 март издаде световна здравна паника.-->

Епидемията от ТОРС аргументи 774 смъртни случая в международен мащаб от повече от 8 000 инфекции в към 30 страни. Осемдесет % от жертвите са били в Китай и Хонконг.
1997: птичи грип A (H5N1).

А (H5N1) вариант на птичи грип лиши за първи път живот в Хонконг през 1997 година, като погуби живота на шестима.

Той се появи на бял свят през 2003 година в Югоизточна Азия, при което починаха 282 души от 468 инфектирани в 15 страни, сочат данни на СЗО.

Но вирусът е бил изключително рисков за отглеждани птици и съвсем всички случаи при хора са измежду такива, които са имали директен контакт със инфектирани птици.

Инфекциите сред хората бяха извънредно лимитирани, макар че имаше опасения, че вирусът ще се развие в елементарно портативна форма, тъй че птичият грип не се смята за човешка зараза.

1968: Хонконгски грип

Нов грипен вирус от вид А - измежду трите сезонни вида - стартира да се популяризира в Хонконг от юли 1968 година, като заразява 500 000 души или цели 15% от популацията.

След това се реалокира в останалата част от Азия, достигайки Съединени американски щати и Европа седмици по-късно.

Разгледана като първа пандемия от новото време, нейното разпространяване бе подкрепено от увеличението на интернационалните въздушни пътувания.

Епидемията провокира огромна интернационална готовност, координирана от СЗО. От ноември 1968 година са създадени ефикасни ваксини.

Счита се, че пандемията е умъртвила един милион души, настояват от американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC).

1957: Азиатски грип

Първите случаи на този вид на грип, също вид А, са открити през февруари 1957 година в югозападната провинция на Китай Гуйджоу. Вирусът се популяризира из Китай и останалата част от Азия и по света в най-сериозната пандемия след испанския грип от 1918 година.

Смята се, че е умъртвил 1,1 милиона души , настояват от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР