Китай даде индикации за промяна на политиката нулев ковид“ и

...
Китай даде индикации за промяна на политиката нулев ковид“ и
Коментари Харесай

Китай облекчи мерките срещу COVID след мащабните протести

Китай даде индикации за смяна на политиката „ нулев коронавирус “ и облекчи някои ограничения против разпространяването на ковид макар високите дневни равнища на болестта.

Десетки квартали в Шанхай и Гуанджоу – едни от най-засегнатите градове – бяха освободени от локдаун-мерките в четвъртък. От Пекин пък признаха, че са изправени пред „ нова обстановка “.

Всичко това се случва, откакто в Китай се разразиха масови протести срещу строгите ограничения за ограничение на COVID-19. Размириците бяха провокирани от пожар във високоетажен блок в западния район Синдзян, при който предходната седмица починаха 10 души. Много китайци считат, че дългогодишните ограничавания против ковид в града са съдействали за смъртните случаи, макар че управляващите отхвърлят това.

Стигна се до няколкодневни широкомащабни митинги в разнообразни градове, които обаче стихнаха последователно на фона на засиленото полицейско наличие. Някои от ограниченията в огромните градове като Гуанджоу бяха анулирани часове след насилието по улиците – там протестиращи и полиция влязоха в остри конфликти.

Според информация на „ Ройтерс “ в една част на столицата Пекин също е позволено на болните от Коронавирус с леки признаци да се изолират вкъщи. Това е смяна в здравните протоколи от началото на тази година, които направиха по този начин, че цели здания и общности бяха блокирани, от време на време вследствие на единствено един позитивен случай.

В други огромни градове като Шанхай и Чунцин също бяха облекчени някои правила.

Това се случва в миг, когато един от най-високопоставените чиновници на Китай, отговарящ за пандемията - вицепремиерът Сун Чунлан, съобщи, че способността на вируса да провокира болести отслабва. " Страната е изправена пред нова обстановка и нови задания в региона на предварителната защита и контрола на епидемиите, защото патогенността на варианта „ Омикрон “ отслабва, от ден на ден хора се имунизират и се натрупва опит в битката с вируса ", сподели тя, представена от „ Ройтерс “ и БиБиСи.

През последните дни Китай записва най-големия си брой случаи на Коронавирус от началото на пандемията - в сряда са регистрирани над 36 000. Въпреки това броят им е към момента дребен за страна с население от 1,4 милиарда души, в която от началото на пандемията публично са умряли малко над 5200 души. Това се равнява на три смъртни случая от ковид на всеки милион в Китай, спрямо 3000 на милион в Съединени американски щати и 2400 на милион в Обединеното кралство да вземем за пример.
ТЕМА преди 24 часа 652 преди 1 ден 827 преди 2 дни 425
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР