Китай, член на алианса БРИКС, разтовари рекордните $53.3 милиарда в

...
Китай, член на алианса БРИКС, разтовари рекордните $53.3 милиарда в
Коментари Харесай

БРИКС: Поредната лоша новина за САЩ и долара – този път от Китай

Китай, член на алианса БРИКС, разтовари рекордните $53.3 милиарда в държавни облигации на Съединени американски щати и дългови облигации на организации през първото тримесечие на 2024 година

Това бележи най-голямата ликвидация от страна на Китай досега, съвпадаща с рухването на щатския $ до месечно дъно от 104.20.

Този ход е част от по-широка наклонност измежду страните от БРИКС, които разпродават американски държавни облигации от 2022 година насам. Неотдавнашните дейности на Китай допускат отклонение от активите на Съединени американски щати в интерес на диверсификация на запасите.

Нарастващият дълг на Съединени американски щати, който сега възлиза на $34.4 трилиона, е проблем, който кара страните от БРИКС да избират локалните валути пред $. Трябва да се означи, че Белгия, непосредствен съдружник на Съединени американски щати, също продаде държавни скъпи бумаги за $22 милиарда през същия интервал, което демонстрира по-широко съмнение измежду европейските народи във връзка с стопанската система на Съединени американски щати.

Междувременно Китай доста усилва златните си запаси. Страните от БРИКС, в това число Китай, са били най-големите купувачи на злато от 2022 до 2024 година, като единствено Китай е добавил десетки тонове на стойност $550 милиона предходната година.

Стратегическото бягство на Китай и блока БРИКС от щатския $ и държавните скъпи бумаги акцентира тяхното желание за диверсификация. Стивън Чиу, основен азиатски валутен пълководец в Bloomberg Intelligence, означи:

Тази наклонност може да се форсира, в случай че геополитическото напрежение се увеличи, изключително в случай че Доналд Тръмп се върне на президентския пост в Съединени американски щати, евентуално възобновявайки комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. В резултат на това БРИКС и Китай интензивно се отдалечават от американските хазни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР