Китай чества на 1 октомври 70 години от създаването на

...
Китай чества на 1 октомври 70 години от създаването на
Коментари Харесай

Китайска народна република на 70 години. Какво следва?

Китай празнува на 1 октомври 70 години от основаването на Китайска национална република.

След десетилетия неустойчивост през епохата на Мао Цзедун страната се отвори и съумя да измъкне от бедността близо един милиард души, а в този момент е напът да изпревари американката стопанска система като най-мощната в света, разяснява Маркетуоч.

Промяната в страната е удивителна.

Инфраструктурата, публичният превоз, военните умения, софтуерните нововъведения трансфораха Китай в една от най-динамично разрастващите се страни на планетата. Китайската политическа система обаче остана закостеняла, притисната в хубавичко прегръдка на президента Си Цзинпин, който се готви за остане на власт за невиждан трети мандат.

Кампанията му против неговите политически съперници значително е сполучлива. Отслабващата стопанска система обаче значи, че неудовлетвореността може да ускори недоволството измежду по-реформаторски настроените крила на партията. Китайската стопанска система в този момент пораства с най-бавния си ритъм от едно потомство и може скоро да се забави до 6%. Това "охлаждане " на стопанската система, продължаващо към този момент години, може да бъде засилено от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

В този прочут миг, откакто си е върнал статута на велика страна, Китай се изправя пред редица евентуални проблеми. Дългът остава извънредно огромен, заплатите порастват и стартират да вършат износа по-слабо конкурентен, не може да се изключи пръсване на жилищния балон, а валутните и борсови пазари в страната остават незрели и непредсказуеми.

Цените на храните също се покачват - внезапно нарастват плодовете, някои зеленчуци и обичаното на китайците свинско месо, което е наранено от смъртоносната за прасетата болест африканска чума по свинете, популяризирала се в цялата страна и довела до унищожаването на близо една трета от прасетата в Китай.

И несъмнено Хонконг, където бурните митинги против континентален Китай към този момент не престават над 100 дни, вдъхвайки нов живот на придвижване, съгласно което Пекин се стреми да наложи ограничавания на процъфтяващия либерален метод на живот в Хонконг.

Може би в очите на интернационалната общественост най-осъдителна е акцията на китайските управляващи за принудително задържане на стотици хиляди мъже от уйгурското малцинство в китайския Синцзян-уйгурски самостоятелен регион като част от проект за "преобразованието " на хора, които съгласно Пекин носят риска от разпространение на ислямска радикализация.

Малка е вероятността идващите 70 години на Китай да бъдат като досегашните. Скоро страната ще се сблъска с бързо понижаване на популацията в трудоспособна възраст, което ще изсмуква пенсионните системи и ще провокира стопански усложнения за непропорционалния брой по-възрастни хора, които се нуждаят от грижи. Като се има поради смяната в демографския баланс на страната в интерес на по-възрастните хора, моментът не е най-подходящ за закъснение на икономическия напредък от двуцифрен до 5%.

Има обаче и трендове, вдъхващи оптимизъм. С увеличението на заплатите на работещите на по-ниски позиции, Китай направи това, което сполучливи източноазиатски страни реализираха по-рано - Пекин се концентрира върху производството на артикули с висока добавена стойност с по-добре подготвени служащи и по-развит експорт.

Китайският прогрес в 5Джи (5G) технологиите и безпилотното ръководство на коли да вземем за пример е измежду най-впечатляващите в света. Пекин сполучливо прати галактически уред на Луната. Очаква се да пусне лична цифрова валута след няколко месеца, което може да разреши по-голяма еластичност на ръководещите за гарантиране на сигурността на преводите и в битката против ширещото се пране на пари.

Си Цзинпин съумя да направлява възхода на страната си частично с помощта на едно рационално ръководство. Той обаче съумя в това време да реализира напредъка относително елементарно. Разби възможните си съперници и се наслаждаваше на относително спокойни интернационалните и вътрешни води. Това може да се промени, а адаптирането към изменящите се течения ще бъде тест за политическа му проницателност
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР