Китай блокира достъпа до Wikipedia на всички езици, пише South

...
Китай блокира достъпа до Wikipedia на всички езици, пише South
Коментари Харесай

Защо Китай изведнъж блокира Wikipedia на всички езици?

 Защо Китай внезапно блокира Wikipedia на всички езици?

Китай блокира достъпа до Wikipedia на всички езици, написа South China Morning Post. Забраната идва тъкмо преди годишнината от продемократичните митинги и кървавите конфликти през 1989 на площада „ Тиенанмън”.

„ През април Wikimedia Foundation откри, че Wikipedia към този момент не е налична в Китай “, означават от фондацията, която има онлайн енциклопедията.

Още в края на предишния месец се появяват съмнения, че Wikipedia е блокирана, откакто няколко китайски консуматори се оплакват в обществените мрежи, че нямат достъп до уеб страницата. Тестове, извършени от GreatFire.org – организация следяща интернет цензурата в Китай – сподели, че страниците не са налични от 23 април.

Предполага се, че този ход е обвързван с все по-популярните принадлежности за онлайн преводи, които разрешават на китайските консуматори елементарно да четат всичко в Wikipedia. „ В края на деня това, което има значение е наличието на китайски”, отбелязва Чарли Смит, псевдоним на едно от съоснователите на Greatfire.org. Той добавя, че изображенията също могат да бъдат признати за табу и от време на време една фотография се равнява на хиляди думи.

„ Блокирането на достъпа до версиите на Wikipedia на другите езици за интернет потребителите в Китай е алегорично. То символизира страха на китайските управляващи от истината”, споделя още Смит.

От Wikimedia Foundation акцентират, че те не са били известени за блокирането и не знаят аргументите за неговото налагане. Но управляващите в Китай постоянно прибягват до цензура преди огромни политически събития или деликатни годишнини от събития. Следващия месец се навършват 30 години от кървавото потушаването на студентските митинги на площада „ Тиенанмън”.

Фейсбук, Twitter, Instagram и други обществени мрежи от дълго време са блокирани в Китай, a още през 2015 цензура беше наложена върху китайската версия на Wikipedia.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР