Китай арестува стотици, за които се твърди, че са замесени

...
Китай арестува стотици, за които се твърди, че са замесени
Коментари Харесай

Стотици арестувани в Китай за участие в най-голямата банкова измама в страната

Китай арестува стотици, за които се твърди, че са забъркани в най-голямата банкова машинация в страната и стартира да изплаща компенсации на жертвите на схемата за 5,8 милиарда $, написа Блумбърг.

Полицията в град Сючан в провинция Хънан арестува 234 обвинени, свързани с измамата, и реализира „ забележителен прогрес “ във възобновяване на откраднатите пари, оповестиха силите на реда късно в понеделник. Полицията сподели, че незаконна тайфа управлява нелегално четири кредитора в селските райони, в това число Yuzhou Xinminsheng Village Bank, предлагайки лихви до 18%, с цел да притегли средства, които съгласно публични лица възлизат на 40 милиарда юана (5,8 милиарда долара).

Местните управляващи оповестиха, че не престават да изплащат компенсации на жертвите, като доникъде на август са изплатени 18 милиарда юана. Инвеститорите с депозити от 400 хиляди юана до 500 000 хиляди ще получат заплащания през днешния ден. Тези, които са изгубили повече, ще получат първична сума от 500 хиляди юана.

Стотици протестиращи излязоха на улиците в провинция Хънан по-рано тази година, откакто им беше отхвърлен достъп до техните депозити и вложения от банките. Измамата нанесе най-сериозния удар върху доверието в банковата система на Китай на стойност 52 трлн. $ от 2019 година насам, когато държавното управление бе насила да поеме контрола върху заемодател в провинция Вътрешна Монголия.

Комунистическата партия на Китай се приготвя за своя 20-ти конгрес, който ще стартира на 16 октомври. Това е решаваща среща на партията, на която се чака китайският президент Си Цзинпин да получи невиждан трети мандат като неин водач.

Социалната непоклатимост преди срещата е сложена като приоритет. На съвещание на Политбюро в края на юли регулаторите бяха призовани да поддържат непоклатимост на финансовите пазари и да подхващат съществени ограничения против финансовите закононарушения.

Въпреки че на банките в селските региони не е позволено да търсят депозити отвън съответни район, заемодателите, участващи в измамата, продават своите депозити онлайн посредством платформи на трети страни, което трансформира тази машинация в народен проблем.

Китай от години се пробва да изкорени проблемите в затруднената си селска банкова система - мрежа от към 3800 заемодатели, които държат най-ниския разполагаем капитал против рискови активи измежду съперниците. Пекин е набрал 64,6 милиарда юана в първата партида за построяването на фонд за непоклатимост, които има за цел да избавя проблематични финансови институции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР