Кислородът е необходимост, а не въпрос на избор за повечето

...
Кислородът е необходимост, а не въпрос на избор за повечето
Коментари Харесай

Кислородът в езерата намалява рязко

Кислородът е нужда, а не въпрос на избор за множеството живи организми на Земята. Вследствие на световното стопляне обаче този детайл изчезва извънредно бързо от сладководните езера и това излага на риск водните организми и екосистеми.

Изследователи проучиха проби и измервания, взети от 393 езера в региони с сдържан климат в интервала 1941-ва до 2017-та, и откриха, че спадът на кислорода както на повърхността, по този начин и в дълбоководните хабитати, е широкоразпространен.

Тази смяна в равнищата на кислорода оказва доминообразен резултат – от биохимията на водата до здравето на човешките популации, които може да разчитат на езерата. Това би могло да докара и до нарастване на парниковите газове от водните бактерии, произвеждащи метан.

„ Всяка сложна форма на живот разчита на кислорода – споделя биологът Кевин Роус от политехническия институт „ Ранселар “ – Това е поддържащата система за водните хранителни мрежи. И когато започнеш да губиш О2, можеш да започнеш да губиш и типове. “

„ Езерата губят кислорода 2,75 – 9,3 пъти по-бързо от океаните – това е спад, който ще окаже въздействия из цялата екосистема. “

След като проучват над 45 000 профила на водни температури и разперен О2, учените откриват, че разтвореният О2 по повърхността на водата през последните четири десетилетия е понижен приблизително с 5,5 %. Всичко това се свежда до елементарна физика – все по-топлият въздух нагорещява горните пластове на езерата и пречи на газовете да се разтварят в по-топлата вода.

Средният спад от 18,6 % в разтворения О2 в дълбоководните елементи на езерата пък има друго пояснение. Тук температурите не са се трансформирали. Отделните пластове на водата обаче се смесват надалеч по-малко, защото повърхностния остава по-топъл за по-дълго. Тази стратификация (напластяване) се следи и в океаните

В към една четвърт от пробите учените откриват повишаване и в температурите, и в равнищата на О2. Най-вероятното пояснение за това е, че в тези езера доминират цианобактерии, които освобождават О2 като второстепенен артикул на фотосинтезата и които се хранят с оттоци от питателни субстанции от фермите и градските области в региона.

Езерата съставляват към 3 до 4 % от незаледената повърхнина на Земята. Въпреки това те са припознати като изключително богати екосистеми, които дават дом и жизненоважни запаси на безчет типове (включително хора). Спадът на кислорода в тях заплашва освен жителите на езерата, само че и тамошните биоразнообразни системи и техните хранителни мрежи като цяло.

Нещо повече – намаляването на равнищата на кислорода разрешава на голям брой типове бактерии, произвеждащи метан, да се нанасят в езерата. Вследствие на това тези водни басейни стартират да отделят повече парникови газове и надлежно – ускоряват резултата на световното стопляне и цикълът продължава.

Ситуацията наподобява по-тежка и от тази с океаните на нашата планета, а учените са на мнение, че това е единствено началото и загубата на О2 в езерата ще се усили. Единственото позитивно нещо в тази ситуация е, че в случай че разполагаме с повече данни и информация за сериозността на казуса, ще можем да предприемем по-ефективни ограничения за превъзмогването му.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР