Кисинджър пише за зимното затишие в боевете в Украйна, сравнявайки

...
Кисинджър пише за зимното затишие в боевете в Украйна, сравнявайки
Коментари Харесай

”Старият лъв” Хенри Кисинджър дава съвет как да избегнем нова световна война

Кисинджър написа за " зимното мъртвило " в боевете в Украйна, сравнявайки го със обстановката през август 1916 година, когато европейските участници в Първата международна война се пробват да се договорят със Съединени американски щати ходатайство за спокойно споразумяване на спора. Според дипломата поради идните президентски избори в Съединени американски щати тогавашният началник на Белия дом Удроу Уилсън (1856-1924) е пропуснал момента, в който дипломацията може да спре кръвопролитието и да избави милиони животи.

" Дали светът през днешния ден е в сходна повратна точка, що се отнася до войната Украйна, когато зимата основава насилствена пауза в провеждането на широкомащабни военни интервенции на нейна територия? ", пита Кисинджър. " Многократно съм заявявал, че поддържам военните старания на съюзническите страни, ориентирани към отбиване на съветската експанзия в Украйна. Но моментът е подобаващ да надграждаме към този момент постигнатите стратегически промени, като ги интегрираме в нова конструкция, с цел да реализираме мир посредством договаряния “.

Според Кисинджър за първи път в актуалната история Украйна се е трансформирала в " най-важната страна в Централна Европа ". Той също по този начин допуска, че интернационалната общественост, в това число Китай, към момента сдържа Русия от хипотетично допустимо потребление на нуклеарни оръжия. Имайки това поради, Кисинджър счита, че договарянията за безпристрастен статут на Украйна към този момент нямат смисъл и " мирният развой би трябвало да свърже Украйна и НАТО, в каквато и форма да се показва това ".

В същото време някогашният държавен секретар показва мнение, че резултатът от спора не би трябвало да бъде отслабването на статута на Руската федерация като една от водещите международни сили. Според него " Русия има решителен принос за световния баланс и баланс на силите повече от 500 години “. " Нейната историческа роля не би трябвало да се омаловажава “, написа американският посланик.

Според него евентуалното пораждане на вътрешни проблеми в Русия, която има " световен нуклеарен капацитет ", ще бъде изпълнено с проблеми за целия свят.

Кисинджър напомня и за предлагането си от май за чертане на линия на преустановяване на огъня по границите на територията, която от 24 февруари тази година беше следена от Киев. Според него Русия може да се отдръпна от териториите, които е окупирала по време на военните дейности, само че не и от Донецка и Луганска области и Крим. Преговорите за тяхната орис може да стартират след реализиране на помирение.

" В случай, че предвоенната разграничителна линия сред Украйна и Русия не може да бъде реализирана нито посредством договаряния, нито с военни средства, може да се обмисли прибягването до правилото на самоопределяне. “

" Референдумите за самоопределяне под интернационално наблюдаване може да се организират в мощно оспорвани територии, които са сменяли " притежателите “ си доста пъти през вековете. Целта на мирния развой ще бъде двойна: препотвърждаването на свободата на Украйна и определянето на нова интернационална конструкция, изключително в Централна и Източна Европа. В последна сметка Русия ще би трябвало да откри своето място в този ред “, продължава 99-годишният Кисинджър.

Според някогашния държавен секретар пътят на дипломацията " може да бъде бодлив и цялостен с разочарования ", а също по този начин ще изисква визия и храброст, с цел да се върви напред по него.

" Опитите за реализиране на мир и ред включват два съставния елемент, които от време на време се преглеждат като спорни. Това е желанието да се реализиран детайли на сигурност и нуждата от дейности на помиряване ", заключава Кисинджър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР