Кишварда, унгарски град близо до границата с Украйна, не създава

...
Кишварда, унгарски град близо до границата с Украйна, не създава
Коментари Харесай

Унгария, подкрепяща Орбан, възхвалява неговия неутралитет за войната в Украйна

Кишварда, маджарски град покрай границата с Украйна, не основава грижи на Виктор Орбан - локалните хора утвърждават ръководството му и най-много решението да се държи настрани от спора.

Премиерът суверенист се готви за оспорвани избори в неделя, само че може да разчита на победа в тази своя цитадела.

" Защо да гласуваме за опозицията, която желае да праща на фронта младежи като моя внук? Това не е наша война ", упорства Илона, която кореспондент на Агенция Франс Прес срещна на една пешеходна зона.

" Нека да останат консерваторите " от ръководещата партия ФИДЕС, прибавя 68-годишната пенсионерка, която отхвърля да уточни цялостното си име " от боязън да не я атакуван левичарите ".

Малко след нахлуването на Русия в Украйна медиите, които поддържат Орбан, зачестиха с предизвестия против лидера на опозицията, потвърждавайки, че бил подготвен да изпрати бойци там.

Критикуваният Петер Марки-Зай съобщи, че думите му са изопачени, само че злото към този момент е сторено - твърдата му поддръжка за политиката на НАТО на часа бе наречена " рискова ".

Думата ОПАСЕН, изписана с червени основни букви, към този момент се мъдри по разлепените в цяла Унгария афиши под фотографията на претендента, който гледа начумерено.

Виктор Орбан, сближил се през последните години с Владимир Путин, в противен случай - зае неутрална позиция и отхвърли да изпрати военна помощ в Украйна в името на " сигурността " на унгарците.

Данъчни дарове

Стратегия, изглеждаща рентабилна в тази община с 16-хилядно население, през която са минали хиляди бежанци.

" Младите не желаят да ги въвличат без причина в тази война ", декларира 18-годишният Раймунд Олах, който срещнахме на централния площад с негови другари - също като него от внушителната ромска общественост тук.

" Всички ще гласуваме за ФИДЕС! ", провиква се другарят му Давид Вадас, който без съмнение ще пусне за пръв път бюлетина на избори.

Повечето от групата са взели участие в така наречен стратегии за публично потребен труд, стартирани след 2010 година, когато Виктор Орбан се завърна отпред на тази страна от Европейски Съюз с 9,7 милиона поданици.

Финансирани от страната и ръководени от общините, те постоянно плануват действия от публичен интерес - малко помощ за болничното заведение или учебното заведение, работа в градинките, разчистване на тротоарите...

Унгарският водач, орязал в това време компенсациите при безработица, хвали създаваните по този начин работни места, само че съгласно други, в това число в Кишварда, те са непълноценни.

" Това не е същинска работа и по принцип не води до претовареност на цялостен работен ден ", разяснява Марика Йонаш, която излиза от един бутик с внучката си на ръце.

Петдесет и пет годишната бизнес дама утвърждава обаче ограниченията в помощ на фамилиите, споменавайки понижените налози, обновените паркове и детски градини на фона на волунтаристична политика по раждаемостта. В района процъфтяват и тематичните паркове, изграждани със средства от Европейски Съюз.

Тя приветства дейностите на локалния народен представител Миклош Шестак, чийто настоящ мандат привършва, само че предизборните му плакати са на всички места из града.

" Пропаганда "

Общинарят, който не отговори на молба за изявление от Агенция Франс Прес, е възобновил да вземем за пример градския стадион с помощта на великодушната поддръжка на Орбан за футбола, обичания му спорт. Местният тим даже се е изкачил до първа лига.

" Нещата тук в действителност се усъвършенстваха, напряко няма за какво да търсим смяна ", твърди 62-годишната Каталин Пончак, която държи фамилна сладкарница.

Други гласоподаватели обаче не крият опасенията си, свързани с корупцията на управляващите, подложени на критика от Брюксел.

" Щом попитаме хората от ФИДЕС къде отиват парите на Европейски Съюз, те много се затрудняват с отговора ", споделя Роберт Радуй, на 22 години, угрижен и от галопиращата инфлация.

Все още обезверен за вота в неделя, той споделя, че не харесва " пропагандата " на ФИДЕС " и метода, по който те изрязват 10 секунди от някое изявление на Петер Марки-Зай, с цел да го преиначат и да промиват мозъци по малкия екран и в интернет, на всички места ".

" Мнозина са зле осведомени и таман по тази причина Виктор Орбан е още на власт ", споделя със страдание Имрушка, 72-годишен пенсионер.

Той избира да премълчи фамилното си име. " Твърде остарял съм, с цел да си сътворявам проблеми ", въздъхва мъжът.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР