Кишинев. В Сената на САЩ е била внесена проекторезолюция относно

...
Кишинев. В Сената на САЩ е била внесена проекторезолюция относно
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Молдова ще реши съдбата на Приднестровието на референдум

Кишинев. В Сената на Съединени американски щати е била импортирана проекторезолюция по отношение на незабавното евакуиране на Оперативната група на съветските войски (ОГРВ) от територията на Молдова. Документът е квалифициран по искане на ръководителя на молдовския парламент Андриан Канду. В същото време президентът на Молдова Игор Додон съобщи, че след парламентарните избори в страната ще инициира референдум, на който ще бъде избран „ метода на реинтеграция “ на Приднестровието, след изтеглянето на съветските войски, написа съветският вестник „ Независимая газета “ .
Но водачът на Приднестровието Вадим Красноселски съобщи за „ Независимая газета “, че ОГРВ се асоциират в района с миротворчески сили, които са приветствани от локалното население.
В Молдова, в Приднестровието всички разклонения на властта се гледат по друг метод. Парламентът почтено повдига въпроса за изтеглянето на съветските войски.
И на практика в никакъв случай не разискват хода на политическите договаряния по урегулирането на приднестровския спор, както и бъдещето на своя де-юре източен район. Създава се усещането, че депутатите от ръководещото болшинство в Приднестровието не се нуждаят от всичко: в Румъния Молдова може да мине и без него. Впрочем, подобен вид се разисква още от Народния фронт през 90-те години на 20 век и той дори разгласява карта на Молдова без Приднестровието. Това, че в днешното държавно управление и парламент няма юнионисти (поддръжници на обединяването на Молдова с Румъния), се знае от всички в републиката. Десет партии към този момент обявиха, че ще отидат на изборите за новия парламент през февруари идната година точно под лозунга за обединяването на „ двете Румънии “. Против такова исторически салто се застъпват социалистите – най-рейтинговата партия в страната. Те отстояват молдовската държавност и в светлината на това – възвръщането на Приднестровието под контрола на Кишинев.
Реинтеграцията си има подтекст: в случай че Приднестровието се сплоти с Молдова, то в Народното събрание на страната ще има приднестровски депутати, както преди войната през 1992 година.
Начина на реинтеграция на Приднестровието ще бъде решен на референдум, съобщи президентът на Молсова Игор Додон. По думите му, съответните сюжети ще бъдат обсъждани след идващите парламентарни избори. Молдовският държавен глава означи, че след парламентарните избори е належащо да се подхващат последващи дейности във връзка с свободното напредване на двата бряга на Днестър и е нужно да се придвижи напред политическият разговор. Приднестровският район не може да бъдат част от различен сюжет, с изключение на да бъде съставка на Молдова, съобщи президентът. „ След парламентарните избори ние ще обсъдим съответните сюжети, по какъв начин може да се организира тази реинтеграция, и доста значимо, всяка форма на общуване ще бъде разисквана с жителите на Молдова в границите на референдум “, разясни Додон.

Превод и редакция: Йонислав Дочев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР