Кишинев. Обвиняват Игор Додон, че работи в интерес на Русия,

Кишинев. Обвиняват Игор Додон, че работи в интерес на Русия, ...

„Независимая газета“: Обвиняват Игор Додон, че работи в интерес на Русия.

Кишинев. Обвиняват Игор Додон, че работи в интерес на Русия, пише руският вестник “Независимая газета“.
Министерството на външните работи на Република Молдова (РМ) разкритикува речта на президента на страната Игор Додон на сесията на Общото събрание на ООН. Министерството на външните работи, както и лидерите на десните партии от управляващата коалиция, бяха възмутени от призива на държавния глава „практически да признае” неутралитета на Република Молдова. Представители на молдовските власти смятат, че "е обидно да се говори за неутрален статус, когато в страната има руски войски". Додон беше обвинен, че неговата програма е „продиктувана от чужди интереси“. Ясно е, че те имат Русия предвид, коментира изданието.
На сесията на 74-то Общо събрание на ООН Игор Додон изнесе реч на румънски и руски език. Той говори за необходимостта от разрешаване на конфликта в Приднестровието и важността на неутралитета на Република Молдова, но се въздържа да поиска Руската федерация да изтегли въоръжените си сили от Приднестровието.
Съпредседателят на блока АКУМ, който заедно с Партията на социалистите е част от управляващата коалиция Андрей Настасе, остро критикува речта на президента на Република Молдова пред ООН. "Обявеният от Игор Додон неутралитет е лишен от съдържание, докато руските войски все още са на територията на Република Молдова", заяви вицепремиерът Настасе.
„Сигурен съм, че мнозина бяха изненадани от речта му. Да отидете в Ню Йорк, да получите възможност да говорите на пленарното заседание на ООН и да имате такъв подход, според мен, е обида за всички онези, които не са съгласни с присъствието на руската армия и оръжията им у нас. Тази реч (на Додон) доказа, че програмата на президента е лична, тя е продиктувана от чужди интереси и няма нищо общо с интересите на хората от двата бряга на Днестър ", заяви Андрей Настасе.
Молдовското външно министерство също оцени речта на президента. Въпреки че според Конституцията президентът е този, който ръководи външната политика на страната, Министерството на външните работи е просто инструмент за нейното прилагане. Министерство на външните работи обаче направи изявление. В него се казва: „Външно министерство продължава и ще продължи да настоява за пълното и безусловно изтегляне на руските войски от територията на Република Молдова. Република Молдова има статут на неутрална страна, заложен в Конституцията. Изтеглянето на руски войски и боеприпаси от територията на страната ни ще бъде акт на зачитане на неутралитета, суверенитета и териториалната цялост на Република Молдова. Фактът, че искането на страната ни относно пълното и безусловно изтегляне на руските въоръжени сили от територията на Република Молдова не е направено от трибуната на ООН, е небалансиран подход към външната политика.“
Партията за действие и солидарност, водена от премиера Мая Санду, не одобри несъгласуваната позиция на президента Игор Додон относно незаконното присъствие на чужди войски на територията на Република Молдова“.
„Не може да се изисква от международната общност„ фактическо признаване и зачитане “на неутралитета на суверенна и неделима държава, ако в същото време се опитвате да скриете съществуването на окупационните сили на територията на тази държава, както се наричат. Статутът на неутралитет е несъвместим с този факт. В тази връзка партията за действие и солидарност категорично потвърждава позицията си: незабавното изтегляне на руските войски от територията на Република Молдова е единственият начин за признаване и зачитане на суверенния и неделим характер на държавата и задължително условие за уреждане на приднестровския въпрос “, се казва в призива на партията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net