Кишинев. Обвиняват Игор Додон, че работи в интерес на Русия,

...
Кишинев. Обвиняват Игор Додон, че работи в интерес на Русия,
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Обвиняват Игор Додон, че работи в интерес на Русия

Кишинев. Обвиняват Игор Додон, че работи в полза на Русия, написа съветският вестник “Независимая газета “ .
Министерството на външните работи на Република Молдова (РМ) разкритикува речта на президента на страната Игор Додон на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации. Министерството на външните работи, както и водачите на десните партии от ръководещата коалиция, бяха възмутени от апела на президента „ на практика да признае ” неутралитета на Република Молдова. Представители на молдовските управляващи считат, че " е обидно да се приказва за безпристрастен статус, когато в страната има съветски войски ". Додон беше упрекнат, че неговата стратегия е „ подбудена от непознати ползи “. Ясно е, че те имат Русия поради, разяснява изданието.
На сесията на 74-то Общо заседание на Организация на обединените нации Игор Додон изнесе тирада на румънски и съветски език. Той приказва за нуждата от разрешаване на спора в Приднестровието и значимостта на неутралитета на Република Молдова, само че се въздържа да изиска Руската федерация да изтегли въоръжените си сили от Приднестровието.
Съпредседателят на блока АКУМ, който дружно с Партията на социалистите е част от ръководещата коалиция Андрей Настасе, остро подлага на критика речта на президента на Република Молдова пред Организация на обединените нации. " Обявеният от Игор Додон неутралитет е лишен от наличие, до момента в който съветските войски към момента са на територията на Република Молдова ", съобщи вицепремиерът Настасе.
„ Сигурен съм, че мнозина бяха сюрпризирани от речта му. Да отидете в Ню Йорк, да получите опция да говорите на пленарното съвещание на Организация на обединените нации и да имате подобен метод, съгласно мен, е засегнатост за всички тези, които не са съгласни с наличието на съветската войска и оръжията им у нас. Тази тирада (на Додон) потвърди, че програмата на президента е персонална, тя е подбудена от непознати ползи и няма нищо общо с ползите на хората от двата бряга на Днестър ", съобщи Андрей Настасе.
Молдовското външно министерство също оцени речта на президента. Въпреки че съгласно Конституцията президентът е този, който управлява външната политика на страната, Министерството на външните работи е просто инструмент за нейното използване. Министерство на външните работи обаче направи изказване. В него се споделя: „ Външно министерство продължава и ще продължи да упорства за цялостното и абсолютно евакуиране на съветските войски от територията на Република Молдова. Република Молдова има статут на неутрална страна, заложен в Конституцията. Изтеглянето на съветски войски и муниции от територията на страната ни ще бъде акт на ценене на неутралитета, суверенитета и териториалната целокупност на Република Молдова. Фактът, че настояването на страната ни по отношение на цялостното и абсолютно евакуиране на съветските въоръжени сили от територията на Република Молдова не е направено от трибуната на Организация на обединените нации, е небалансиран метод към външната политика. “
Партията за деяние и взаимност, водена от премиера Мая Санду, не утвърди несъгласуваната позиция на президента Игор Додон по отношение на противозаконното наличие на непознати войски на територията на Република Молдова “.
„ Не може да се изисква от интернационалната общност„ фактическо признание и ценене “на неутралитета на суверенна и неделима страна, в случай че в това време се пробвате да скриете съществуването на окупационните сили на територията на тази страна, както се назовават. Статутът на неутралитет е несъответстващ с този факт. В тази връзка партията за деяние и взаимност изрично удостоверява позицията си: незабавното евакуиране на съветските войски от територията на Република Молдова е единственият метод за признание и ценене на суверенния и неразделен темперамент на страната и наложително изискване за споразумяване на приднестровския въпрос “, се споделя в апела на партията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР