Кишинев. Митинг на Партията на социалистите на Молдова (ПСРМ) в

...
Кишинев. Митинг на Партията на социалистите на Молдова (ПСРМ) в
Коментари Харесай

РИА Новости: Социалистическата партия на Молдова прие резолюция за създаване на президентска република

Кишинев. Митинг на Партията на социалистите на Молдова (ПСРМ) в центъра на Кишинев приключи с единогласно приемане на резолюция, в която са включени целите на партията, които тя има желание да осъществя след парламентарните избори, в това число основаване на президентска република, участие в Евразийския стопански съюз и решение на приднестровския проблем, предава сътрудник на РИА Новости .
Хиляди симпатизанти на партията на социалистите и президента на републиката Игор Додон, който е някогашен ръководител на ПСРМ, се събраха в неделя в Кишинев на протест. Той бе предшестван от протестен марш, в който участниците се движиха в две колони към центъра на столицата с транспаранти: „ За неутралитет “, „ За гратис обучение “ и „ За президента “.
„ През последните девет години Молдова загуби време, което ни би трябвало за дълготрайното ни развиване. Трябва ни друго ръководство, нужни са ни други цели. Днес на площада на Великото национално заседание събрание партията на социалистите афишира 10 целта, които ние се задължаваме да осъществим в състава на новия парламент на страната “, съобщи от трибуната идеологическият секретар на ПСРМ Ион Чебан.
Сред целите са: нарастване на размера на междинната заплата до 600 евро, а на пенсиите – до 300 евро, намаление на пенсионната възраст, безвъзмездна здравна помощ и обучение. Предвижда се страната да насочи външната си политика към Русия и да запази връзките си с Европейския съюз. ПСРМ се афишира за опазване на военния неутралитет и закриване на представителствата на НАТО в републиката. Тя желае да върне в учебните заведения предметът „ история на Молдова “ и да забрани придвижването за обединяване на републиката с Румъния.
Парламентарните избори в Молдова би трябвало да се проведат на 24 февруари 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР