Кишинев. Гагаузия иска да й върнат автономията, пише руският вестник

...
Кишинев. Гагаузия иска да й върнат автономията, пише руският вестник
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Гагаузия иска да й върнат автономията

Кишинев. Гагаузия желае да й върнат автономията, написа съветският вестник “Независимая газета “
Председателят на Народното събрание на Република Молдова Зинаида Гречани сподели, че „ Гагаузките законопроекти “ могат да бъдат признати до 25-ата годишнина от оповестяването на автономията на Гагаузия, чествана през декември. Предишните молдовски управляващи „ преработиха “ законодателството по този начин, че пълномощията на автономията да бъдат понижени до равнище „ регион “, сподели депутатът Федор Гагауз пред „ НГ “. Той означи, че гагаузите не са сепаратисти, само че желаят да им бъде върната действителна автономност и закрепена в Конституцията на Молдова.
Зинаида Гречани акцентира, че „ единомислещата позиция на законодателната и изпълнителната власт на автономията е тези законопроекти да бъдат признати в първичния вид, съгласувани с депутатите на Гагаузия и подкрепени от президента Игор Додон “.
Правата на Гагаузката автономията, предоставена от Закона за специфичния юридически статут на едноименната териториална единица, са намалявани от доста години, освен това без координиране с Националното заседание (парламента) на Гагаузия. Но бившето държавно управление, на Демократическата партия на Молдова и нейния водач Владимир Плахотнюк, като цяло понижи автономията до равнището на регион, коригирайки законопроектите, които гагаузите внесоха в Народното събрание, с цел да трансформират обстановката. Новият парламент дава обещание да се върне към проблемите на Гагаузия и да ги реши. Исканията на гагаузите са подкрепени от президента Игор Додон и ръководителя на Народното събрание на страната Зинаида Гречани. Премиерът Мая Санду даде обещание да позволи казуса.
Председателят на Народното събрание на Гагаузия Владимир Киса дефинира " въпросът за разглеждане от молдовския парламент на " гагаузките законопроекти " за главния проблем сега ". Той напомни, че става дума за локалната обществена администрация, за административно-териториалната конструкция на страната, за децентрализация, промени и допълнения в закона за специфичния юридически статут на Гагаузия (Гагауз Ери), създаден от взаимна работна група на Народното събрание и ма Народното събрание на Гагаузия с присъединяване на интернационалните специалисти.
Президентът Игор Додон съобщи, че " на идващото парламентарно съвещание част от пропрезидентската социалистическа партия ще предприеме самодейността за приемане на пакет от законопроекти, свързани с автономията на Гагаузия ".
„ Ние не сме сепаратисти. Гагаузия неведнъж е доказвала, че е част от молдовската страна и няма желание да трансформира тази позиция. Но бихме желали автономията да е същинска. Да се върне статута й и да се фиксира в Конституцията. Необходимо е също всички въпроси, обсъждани от Народното събрание, да бъдат съгласувани с Народното събрание на Гагаузия. Има още един миг: съгласно закона автономията може да бъде ликвидирана, в случай че за нея гласоподават три пети от депутатите, а 61 от 101 парламентаристи постоянно могат да бъдат открити. Това тревожи гагаузите и също изисква полемика. Сега гагаузите са подкрепени от социалисти, които имат най-голямата секта в Народното събрание. Но прорумънските сили са срещу статута на Гагаузия, което допуска самоопределение на автономията при положение на смяна в статута на самата Молдова “, съобщи Федор Гагауз пред НГ.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР