Киселото мляко проправя „новия път на коприната" към Китай. Третият

...
Киселото мляко проправя „новия път на коприната" към Китай. Третият
Коментари Харесай

Българи и китайци строят нова мандра „Момчиловци – Брайт”

Киселото мляко проправя „ новия път на коприната " към Китай.

Третият фестивал на киселото мляко още веднъж събира българи и китайци в родопското село Момчиловци, предава "24 Смолян ".

Така в дните от 8 до 10 септември селото ще се трансформира в столица на киселото мляко и ще разпространява млечните артикули в комбиниране с благосъстоянието на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските традиции и достоверни занаяти.

Очаква се в Момчиловци да дойде 30-членна делегация от Китай, в състава, на която влизат представители на управлението на компанията „ Брайт Деъри ", произвеждаща от 8 година мляко „ Mомчиловци " в Шанхай.

Тази година фестивалът ще протече под мотото „ Киселото мляко – новият път на коприната ", защото връзките сред България и Китай добиват нов подтик на развиване с помощта на българското кисело мляко.

Дошлите от близо и надалеч посетители ще имат опция да дегустират продуктите на производители на кисело мляко, сирена и кашкавали от Родопите и цяла България.

Част от атракциите в центъра на Момчиловци ще бъдат демонстрациите на произвеждане на брънза и бито сирене по остарели предписания от родопски майстори.

По време на Фестивала на киселото мляко ще бъде направена алегорична първа копка на нова плантация с мандра „ Момчиловци – Брайт ", в основата, на която ще бъде зазидана капсула на времето с обръщение за идните генерации, отправено от двете страни. Инвестицията е българо-китайска и се чака градежът да стартира през пролетта.

Като нов детайл тази година участват конни надпревари и опцията всеки искащ да поязди гратис наоколо до заработилия по време на фестивала демонстрационен център на 2 км от Момчиловци.

Там гостите ще могат да дегустират млечни артикули и ще видят по какъв начин се създава киселото мляко, популяризирало Момчиловци в Китай.

Традиционно по време на фестивала ще бъде извършен Националният конкурс "Кралица на Киселото мляко - Мис Родопи ".

Ще има редица занимателни надпревари като най-бързо подготвяне на таратор, надпиване с айран и скоростно изяждане на кисело мляко.

Гостите на Момчиловци ще могат да се насладят и на осъществяванията на Ансамбъл „ Българе ", Теодоси Спасов, Иван Шопов и група „ Авигея ".

Организатори на Третия фестивал на киселото мляко - просвета и обичаи са Bright Diary, Деми Травел ЕООД, Български център за развиване, вложения и туризъм в Китай, Община Смолян и кметство - Момчиловци.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР