Киселини, чувство за тежест и подуване на корема, суха кожа,

...
Киселини, чувство за тежест и подуване на корема, суха кожа,
Коментари Харесай

Хранителната непоносимост не означава, че трябва да се лишим от любимите си ястия завинаги

Киселини, възприятие за тежест и отичане на корема, суха кожа, непонятен обрив или сърбеж по тялото, мигрена, косопад. Това са част от признаците на хранителната нетърпимост, за която доста хора не подозират. За разлика от алергията - тя не се демонстрира незабавно, а до 3 дни след потреблението на продукта  и не отминава бързо.

Сред постепенно отшумяващите признаци могат да бъдат колики, чревен дискомфорт – запек или синдром на раздразнeното черво, болки в ставите, наднормено тегло, метаболитен синдром, а в резултат на това и затлъстяване.

Кои храни най-често провокират нетърпимост?

„ От направените досега проучвания сме открили, че от зеленчуците това са доматите, а от плодовете – кивито. В листата са още млечните артикули, съдържащи краве мляко, както и житните  култури. Най-рядко  пациентите демонстрират хранителна нетърпимост към  месо ”, декларира експертът по имунология и клинична лаборатория в „ ” доктор Марта Райкова. Лабораторията прави тест за нетърпимост към 283 храни, който е подобаващ за възрастни и за деца над 10-годишна възраст. Интересът на пациентите към него е огромен.

Какво да вършим, в случай че имаме нетърпимост към обичаната си храна?

За да се оправим с непоносимостта към дадена храна, без значение дали тя участва в менюто ни всекидневно или по-рядко, е целесъобразни да изключим приема  ѝ за 3 месеца. Това обаче не я прави вечно неразрешена – в противен случай.

„ Ако пробата Ви е позитивен, да вземем за пример за домати, е належащо три месеца да ги избягвате под всякаква форма – сурови, в сосове или готвени храни. След този интервал постепенно и постепенно  можете  да започнете да се захранвате с тях. В следствие няма да имате проблем при потреблението им. Изключително редки са случаите на пациенти, при които хранителната нетърпимост персистира ”, изяснява доктор Райкова.

Защо краткотрайното прекъсване на даден продукт  ни разрешава след това да го консумираме безпроблемно?

Когато страдаме от нетърпимост, организмът ни  създава характерни IgG антитела към избрана храна. Целта на „ почивката ” от 3 месеца е техните равнища да спаднат.

Много пациенти споделят, че въпреки да са мислили, че не могат да се лишат краткотрайно от дадена храна, след това се усещат доста по-добре.

„ Някои от тях споделят, че чувството за тежест и отмалялост, което са имали преди, изчезва. Тонусът им се възвръща  и това им се отразява позитивно ”, декларира имунологът.

Непоносимостта може да е към различни  храни, по тази причина и пробата включва 283, разграничени в групите: мляко и яйца, месо, риба и морски блага, зърнени храни и семена, ядки, бобови растения, плодове, зеленчуци, подправки, ядливи гъби, нови храни, кафе и чай, други. (Пълен лист можете да видите.)

Кога да създадем тест за хранителна нетърпимост?

„ В множеството случаи той може да се извърши редом с други проучвания за определяне на аргументите за симптоматика, обвързвана с храносмилателната система, нараснало тегло и главоболие. Според научни изследвания в огромен % от случаите мигрената се дължи точно на нетърпимост към избрани хранителни артикули. При косопад, проблеми със ставите или други недоволства - предлагам първо да се изключат други вероятни аргументи, да вземем за пример автоимунни болести и други,  и в случай че не се открие нещо, тогава да се пристъпи към теста ”, декларира доктор Райкова.

Добре е пациентът да съветва резултатите от изследването  с персоналния си доктор или с диетолог, който да го посъветва по какъв начин да се храни уравновесено, изключително, в случай че пробата е позитивен за няколко храни.

Каква е разликата сред нетърпимост и хранителна алергия?

Алергията се демонстрира до 20 минути след среща с алергена, като нейните признаци нормално са сърбящ обрив и зачервяване. Най-важната разлика е, че тя отшумява относително бързо, повлиява се от антихистаминови препарати. Това въобще не е по този начин при хранителната нетърпимост. Непоносимостта се демонстрира до 3 дни, а признаците не престават дълго по-късно.

Къде се вземат проби за теста?

Удобство е, че пациентът може да избере дали да му бъде взета венозна или периферна кръв (от пръста). Резултатите са подготвени до 5 работни дни. Цената на теста е 270 лева, таксата операция е 2 лева. 

Проби се вземат във всички независими лаборатории на „ ЛИНА ” във 

 

 

* обява

 

 

 
--> --> --> -->

Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР